ATAC asupra unei uzine militare din SUDAN, "repetiţie" pentru atacarea IRANULUI
- Simona Mătieș
- 25 octombrie 2012, 16:48
Guvernul israelian neagă implicarea sa în atacul de ieri asupra unei uzine militare din Sudan, dar presa internaţională scrie că ar putea fi vorba de o "repetiţie" înaintea unui atac asupra Iranului.
UPDATE: Un responsabil de rang înalt din Ministerul israelian al Apărării a calificat Sudanul drept "stat terorist periculos", fără a revendica bombardamentul ce a vizat uzina militară din Khartoum, soldat cu doi morţi,pe care Sudanul îl atribuie statului evreu. "Sudanul este un stat terorist periculos. Pentru a şti ce s-a întâmplat cu exactitate, este nevoie de timp, pentru a înţelege", a declarat pentru postul de radio militar Amos Gilad.
Generalul în rezervă, care ocupă un post-cheie în Ministerul Apărării, a refuzat să răspundă direct despre implicarea Israelului în atacul respectiv. El s-a limitat să sublinieze că aviaţia israeliană este "una dintre cele mai prestigioase din lume şi a dovedit acest lucru în numeroase rânduri în trecut".
"Există versiuni diferite dinspre partea sudaneză, deci nu are rost să intrăm în detalii", a adăugat Amos Gilad. El a subliniat că "preşedintele sudanez Omar al-Bashir este considerat un criminal de război, iar Sudanul a fost un refugiu pentru bin Laden, regimul este sprijinit de Iran şi serveşte drept punct de trecere pentru transferul de arme iraniene pentru teroriştii Hamas şi pentru Jihadul islamic, prin teritoriul egiptean". "Repetiţie" pentru atacarea Iranului Între cel mai din sud aerodrom militar israelian şi până la Khartoum, capitala sudaneză, sunt aproximativ 1.800 km, cam aceeaşi distanţă ca până la instalaţiile nucleare iraniene, cum este, de pildă, cea de îmbogăţire a uraniului de la Natanz sau uzina secretă din Fordo.
Spre deosebire de instalaţiile nucleare ale Iranului, uzina situată pe teritoriul micului orăşel militar, la sud de Khartoum, nu dispunea de facilităţi subterane.
Potrivit declaraţiilor autorităţilor sudaneze, exploziile produse la uzina de lângă Khartoum s-au soldat cu două victime.
Ministrul sudanez al informaţiei, Ahmed Bilal Osman, a declarat, ieri, că uzina a fost bombardată de patru avioane, care au venit din partea estică. El a adăugat că avioanele aparţineau statului evreu, avertizând că Sudanul va răspunde la această agresiune în timp util.
Ca dovadă, au fost prezentate imagini cu uzina în flăcări, un crater mare şi rămăşiţele a ceva similar cu fragmente de rachete explodate. Toate acestea ar putea fi într-adevăr rezultatul unui atac aerian, dar tot atât de bine şi al unui accident industrial, mai scrie presaisraeliană. Televiziunea sudaneză a arătat martori oculari, care susţin că înaintea exploziilor au auzit zgomotul făcut de avioane şi chiar au văzut avioanele.
Un motiv suplimentar ca suspiciunile să planeze asupra Israelului este acela că uzina Yarmouk produce rachete cu rază medie şi mică de acţiune "după licenţă iraniană" şi arme de calibru mic. Producţia a fost lansată cu patru ani în urmă şi este finanţată de Iran. Principalii săi clienţi sunt gruparea palestiniană Hamas, ce controlează Fâşia Gaza, şi mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah din Liban. Nu este exclus ca armele fabricate la Yarmouk să fi fost livrate şi în Siria, potrivit site-ul israelian Cursor, citat de Agerpres.