Măsură anticriză în Grecia: alimente expirate, vândute la preţ redus

Măsură anticriză în Grecia: alimente expirate, vândute la preţ redus

Grecia va permite vânzarea de alimente expirate la un preţ inferior celui iniţial, măsură pe care asociaţiile de consumatori au interpretat-o ca o dovadă a incapacităţii guvernului de a opri creşterea preţurilor în cazul produselor de bază.

Un ordin ministerial a reactivat o veche reglementare care autorizează supermarketurile şi magazinele alimentare să vândă alimente al căror termen de valabilitate a expirat.

"Această reglementare există de mai mulţi ani. Este vorba de ceva ce se permite şi în restul Europei. Noi nu am făcut decât să precizăm că aceste produse trebuie să se vândă cu preţ redus. Nu înţeleg de ce cauzează atâta zgomot", a declarat, luni, pentru agenţia spaniolă EFE, Yorgos Moraitakis, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării.

Documentul exclude carnea şi produsele lactate de pe lista produselor perisabile care se mai pot vinde şi stabileşte un termen în care produsele vizate se mai pot comercializa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimentele pe care termenul de valabilitate este indicat prin menţionarea zilei şi a lunii, vor mai putea rămâne pe rafturi o săptămână în plus. În cazul în care se indică numai luna şi anul, produsul va putea rămâne spre vânzare o lună în plus, iar dacă data indică numai anul, termenul va putea fi prelungit cu un trimestru.

Asociaţiile de consumatori şi chiar organisme oficiale au criticat această măsură.

"Practic, îşi admit incapacitatea de a controla preţurile", a apreciat Victor Tsiafutis, oficial al uneia dintre cele mai vechi asociaţii de protecţie a consumatorilor din Grecia. "Este un act imoral", a mai spus Tsiafutis, argumentând că, "în loc să ia iniţiative pentru a controla preţurile, permit vânzarea de alimente cu termen de valabilitate expirat".

Măsura în cauză nu stabileşte ce reducere trebuie să i se aplice preţului iniţial, aceasta rămânând la aprecierea comerciantului.