Ce-a fost şi ce e în mintea lui Băsescu

Ce-a fost şi ce e în mintea lui Băsescu

Nu le ştiu chiar pe toate cu "data naşterii" dar în mintea mea toate se leagă. Cu cât trece timpul îmi pare tot mai clar că Traian Băsescu a gândit dinainte multe care s-au întâmplat şi se întâmplă.

El şi-a dat seama că USL ar câştiga detaşat alegerile din această toamnă, or să vrea să-l mazilească şi s-a gândit cum să le mai ia din avânt, cu materialul clientului, cum se spune. Întâi a declarat că Ponta nu va fi niciodată Prim ministru, câtă vreme o să fie el preşedinte. Apoi l-a nominalizat pe MRU, care părea cu certitudine un important candidat la preşedinţie. Ponta îşi luase cu totul gândul de la Guvern. O moţiune a trecut suspect de uşor . USL s-a îmbătat cu apă rece. În aşa fel că "propunerea otrăvită" pe care a primit-o Victor Ponta i-a prins pe toţi fără gardă şi au acceptat-o. Era normal să vrea şi Crin ceva. Li s-a părut că se poate. Ce să mai aşteptăm până la iarnă. Putem face totul acum. Schimbăm tot ce se poate. Toţi baronii au simţit că este os de ros. Vor scăpa de toate belelele şi vor împărţi banii între ei, pentru mulţi ani. Asta i-a orbit. Când s-a pus problema referendumului ei au promis voturi multe, probabil tot electoratul. Drumurile păreau deschise şi ospitaliere. Din cauza asta s-au acceptat condiţi care îl avantajau pe Băsescu. Liderii USL au devenit învingători peste noapte. Fiecare a primit ce a vrut. Crin s-a mutat la Cotroceni, Dan Voiculescu a scăpat de necazuri şi a devenit artizanul din umbră, Victor Ponta s-a mutat la TV. În afară de satisfacţia viitoarei împărţiri a avuţiei naţionale (câtă a mai rămas şi a mai rămas destul!) aceşti oameni politici s-au îmbătat cu satisfacţia strivirii Preşedintelui. Ei şi strategii lor nu au luat în calcul că acesta are un CV politic şi că a cam câştigat toate competiţiile electorale la care a participat. Nu au ţinut cont nici de faptul că el ştie limba poporului şi are un accent şi mai convingător dacă îl scoţi de la Cotroceni şi îl obligi să lupte în stradă, mă rog, în garaj. Mai trebuia avut în vedere şi faptul că, în atâţia ani la putere, s-ar fi putut gândi şi el să îşi ia nişte măsuri de protecţie în cazuri de necesitate. Să aibe oameni credincioşi pe ici pe colo, în ţară şi aiurea. S-a putut observa cu ochiul liber că Traian Băsescu s-a gândit din timp şi temeinic la toate astea.

Cu toate lăudăroşeniile baronilor, referendumul nu a ieşit, ba mai mult s-a soldat, cu dosare penale şi cu o imagine proastă în faţa liderilor europeni importanţi. Iniţiatorii şi înfăptuitorii lui au ieşit cu greu din corzi. Au găsit o formulă electorală, în care flutură 7,5 milioane de voturi şi par fericiţi. Când jocurile păreau făcute a apărut Dan Diaconescu. Orice s-ar întâmpla el deşiră USL-ul încet dar sigur. Dacă în loc să cloneze o oaie, savanţii şi-ar fi propus să realizeze în laborator un adversar al lui Ponta, nu ieşea mai bun decât DD.

Colegul meu de armată, care ştie multe pentru că lucrează exact unde trebuie, mi-a şoptit că arestarea lui Diaconescu ar fi fost chiar pregătirea acestui moment. Nu cred că poate să fie chiar aşa, adică noi toţi să fim nişte fraieri care cred tot. Dar nu m-aş mira!

Ne puteți urmări și pe Google News