Peste 3 milioane de copii încep mâine şcoala. CUM să îi învăţaţi SĂ ÎŞI INTRE ÎN RITM

Peste 3 milioane de copii încep mâine şcoala. CUM să îi învăţaţi SĂ ÎŞI INTRE ÎN RITM

Aproximativ 3.200.000 de elevi încep luni noul an şcolar 2012 - 2013, 130.000 fiind înscrişi în clasa pregătitoare. Vă oferim câteva trucuri pentru a-i învăţa să se adapeze mai uşor la începtutul de an şcolar care se anunţă unul haotic.

Potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei, dintre copiii care încep mâine şcoala aproximativ 925.000 sunt elevi în învăţământul primar, incluzând şi clasa pregătitoare, circa 800.000 la gimnaziu, aproape 850.000 sunt cuprinşi în învăţământul liceal şi cel profesional şi peste 600.000 sunt preşcolari.

Dintre cei 925.000 de elevi din învăţământul primar, peste 128.000 de copii au fost înscrişi în clasa pregătitoare şi aproximativ 171.000 în clasa I în anul şcolar 2012 - 2013.

Numai în Bucureşti învaţă în toate ciclurile de studiu aproximativ 220.000 elevi şi preşcolari în 424 de unităţi de învăţământ. Dintre acestea din urmă 127 sunt grădiniţe. Cum îl ajuţi să se adapteze la programul de şcoală

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Mai devreme la culcare

În seara asta, cereţi copilului să meargă mai devreme la culcare, dar şi să se trezească mai devreme, să se îmbrace şi să ia micul dejun.

2. Rugaţi-l să îşi organizeze singur caietele/cărţile

Pregăteşte-l să fie independent vorbindu-i despre responsabilităţile pe care le are, pentru că acum este suficient de mare ca să se poate descurca în anumite situaţii. Poţi începe prin a-l obişnui să-şi organizeze caietele de şcoală, să-l înveţi să-şi lege şireturile sau să-şi scrie numele, dacă merge pentru la clasa pregătitoare sau în clasa întâi.

3. Teme, din nou

Stabileşte un program pentru teme. În timpul vacanţei, copiii au un program lejer, se trezesc la ce ora vor, se joacă sau stau mai mult la desene animate. În primele zile de şcoală, copilul se va obişnui mai greu cu ideea că are de făcut teme, însă nu disperaţi. E important să faci un program în care trebuie să-şi termine temele, iar apoi poate merge la joacă. Dacă este în primii ani de şcoală, încearcă să-l supraveghezi atunci când scrie, chiar dacă nu stai efectiv lângă el. Copilul se va simţi mai în siguranţă şi poate cere un sfat în caz că are nevoie.

 3. Vorbeşte cu învăţătoarea/dirigintele

Cadrul didactic trebuie să ştie felul de a fi al copilului tău, mai ales dacă acesta este mai sensibil. La şcoală, învăţătoarea ţine locul părinţilor, de aceea este important ca fiul sau fiica ta să aibă încredere în persoana cu care va petrece câteva ore în fiecare zi.