Autorităţile franceze continuă desfiinţarea taberelor de romi

Autorităţile franceze continuă desfiinţarea taberelor de romi

O sută de romi, printre care circa 20 de copii, au fost expulzaţi joi dintr-o tabără din Marsilia, în timp ce o altă tabără care găzduia 64 de persoane a fost desfiinţată la Creteil, în suburbia estică a Parisului, au anunţat autorităţile.

La Marsilia, operaţiunea de expulzare a avut la bază două decizii ale justiţiei care dispuneau plecarea persoanelor care ocupaseră terenul respectiv, a precizat prefectura.

De asemenea, 11 romi, care locuiau în alte tabere din Marsilia, urmează să se întoarcă joi în ţările lor de origine în cadrul procedurilor de repatriere voluntară, conform aceleiaşi surse.

La Creteil, cei 64 de romi, printre care 17 copii, care ocupau un teren învecinat cu un spital au fost conduşi spre alte locuri de cazare din comune vecine, potrivit prefecturii şi asociaţiilor prezente la faţa locului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, poliţia a desfiinţat mai multe tabere la Stains (la nord de Paris), unde locuiau sute de persoane.

Experţi ai Naţiunilor Unite au făcut miercuri apel la guvernul francez că să garanteze că desfiinţarea taberelor de romi respectă normele europene şi internaţionale privind drepturile omului şi nediscriminarea.

"Evacuările forţate nu sunt un răspuns corespunzător; trebuie căutate soluţii alternative conform cu standardele privind drepturile omului", a precizat, într-un comunicat, Raquel Rolnik, raportor special asupra dreptului la locuinţă, citat de France Presse.