Soluţia bulgarilor: îngheaţă pensiile ca să le creşti în an electoral

Soluţia bulgarilor: îngheaţă pensiile ca să le creşti în an electoral

Au îngheţat pensiile în 2010 pentru a le creşte în an electoral - aceasta este strategia guvernului Bulgariei. Potrivit agenţiei Novinite, ministrul de Finanţe din Bulgaria, Simeon Djankov, a declarat ieri că pensiile vor creşte cu sume cuprinse între 7% şi 10%, anul viitor.

"În prezent, nu mai discutăm dacă va avea loc o majorare a pensiilor, ci cum să o facem", a spus Djankov, citat de presa locală.

Acesta a precizat că cele două opţiuni luate în discuţie sunt fie o creştere a tuturor pensiilor cu acelaşi procent, fie o majorare progresivă, astfel încât cei care au pensii mai mici să beneficieze de o creştere mai consistentă. Atât ministrul Finanţelor, cât şi premierul Boyko Borisov sunt în favoarea celei de-a doua opţiuni.

Simeon Djankov a mai punctat faptul că majorarea pensiilor va duce la creşterea consumului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi alegeri, anul viitor

Cabinetul GERB din Bulgaria, de centru-dreapta, a suspendat indexarea pensilor şi le-au îngheţat efectiv chiar începând cu primul buget pe care l-au construit, cel pentru anul 2010, cu scopul de a contracara efectele crizei financiare.

GERB a venit la putere după alegerile generale din iulie 2009. Următoarele alegeri generale vor avea loc în vara anului 2013.