FMI a enumerat punctele slabe ale Ungariei

FMI a enumerat punctele slabe ale Ungariei

Datoriile mari externe, dar şi ale guvernului, impozitele impuse peste noapte, situaţia proastă a băncilor, un stat prea mare şi consumator de resurse şi societăţile de stat care produc doar pierderi - acestea sunt, în mare, problemele pe care autorităţile de la Budapesta trebuie să le rezolve în perioada care urmează, potrivit oficialilor FMI, care au discutat cu autorităţile maghiare referitor la un eventual acord de împrumut.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene (BCE) s-a aflat la Budapesta în perioada 17-25 iulie, pentru a discuta încheierea unui acord cu Ungaria, la solicitarea autorităţilor acestei ţări.

"Economia Ungariei continuă să se confrunte cu provocări interdependente, legate de gradul înalt de îndatorare publică şi externă, balanţe proaste ale băncilor, încrederea slăbită, şi percepţiile crescute de risc. Pe fondul unui mediu dificil extern şi intern, PIB-ul real este de asteptat să se contracteze în 2012, urmând să aibă o recuperare modestă în 2013. Dincolo de actualul ciclu, investiţiile private şi angajarea forţei de muncă, aflate la un nivel minim istoric, umbresc perspectivele de creştere", a declarat Thanos Arvanitis, şeful misiunii FMI în Ungaria, la finalul vizitei.

E nevoie de un stat mai mic şi mai eficient

Potrivit acestuia, principala provocare pe termen scurt este menţinerea stabilităţii macroeconomice şi financiare a ţării, în acelaşi timp fiind necesară construirea bazelor pentru o recuperare mai robustă, pentru a ridica nivelul de trai. "Astfel, politicile ar trebui să urmărească nevoia de consolidare fiscală într-o manieră durabilă, restabilirea solidităţii sectorului financiar, şi să creeze un mediu de afaceri mai prietenos şi să promoveze reformele structurale, pornind de la obiectivele iniţiale ale planului Szell Kalman", a mai punctat oficialul FMI.

El a apreciat angajamentul autorităţilor maghiare faţă de obiectivele fiscale cuprinse în planul de convergenţă revizuit pentru 2012-13. Cu toate acestea, spune Thanos Arvanitis, un accent mai mare ar trebui pus pe realizarea unei consolidări fiscale mai echilibrate, prin trecerea de la măsuri fiscale ad-hoc la raţionalizarea cheltuielilor publice, asigurând în acelaşi timp un sprijin adecvat pentru categoriile sociale vulnerabile. "Un stat mai mic şi mai eficient cu politici puternice şi previzibile ar crea condiţii mai bune pentru creşterea sectorului privat şi pentru reducerea poverii fiscale în timp. Pentru 2013, măsuri suplimentare vor fi necesare pentru a respecta ţinta de deficit asumată de guvern şi pentru a pune datoria publică pe o traiectorie descendentă", a mai spus şeful delegaţiei Fondului în Ungaria.

To do list

Potrivit oficialilor FMI, politica monetară a Ungariei este "adecvată", în condiţiile în care persistă riscul inflaţionist şi persistă un nivel înalt al primei de risc. Contracţia creditului reflectă provocările cu care se confruntă băncile, populaţia şi companiile, precum şi recentele acţiuni ale guvernului. "Reformele pentru a restabili soliditatea sistemului bancar într-un mod mai prietenos mediului de afaceri sunt deosebit de importante, astfel încât băncile să poată contribui şi ele la redresarea economică", a precizat oficialul FMI.

Conform acestuia, Ungaria trebuie să realizeze reformele structurale, punând accentul pe măsuri de încurajare a angajării forţei de muncă, concurenţei, reforme la nivelul societăţilor de stat care înregistrează pierderi, în special în domeniul transporturilor.

"Misiunea FMI, împreună cu partenerii săi europeni, a avut discuţii constructive cu autorităţile cu privire la aceste aspecte. Dialogul va continua în perioada următoare", a anunţat, la final, Thanos Arvanitis.

Ne puteți urmări și pe Google News