KGB chiar îl fila pe James Bond

KGB chiar îl fila pe James Bond

Temutul serviciu secret sovietic presupunea că agentul 007 există şi în realitate, şi studia cu mare atenţie celebra serie care a făcut istorie.

Fostul colonel KGB Oleg Gordievski, care a fugit în Marea Britanie în anii '80 şi a fost decorat în anul 2007 de către Regina Elisabeta a II-a, a făcut de-a lungul timpului dezvăluiri uluitoare. Printre ele figurează şi aceea potrivit căreia serviciul secret sovietic credea ca binecunoscutul personaj al lui Ian Fleming purta numele unui agent secret real. Dar James Bond este numele unui celebru ornitolog a cărui operă trona în biblioteca scriitorului!

Fascinaţi de gadgeturi

Conform relatărilor lui Gordievski, KGB considera ca "drăciile tehnice" folosite în seria de filme cu 007 făceau parte din dotarea agenţiilor occidentale, ceea ce îi determina pe specialiştii sovietici să studieze cu atenţie peliculele cu Sean Connery sau Roger Moore, pentru descoperirea secretelor tehnologice bănuite a fi în spatele acelor dispozitive născocite de imaginaţia scenariştilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

KGB chiar a înfiinţat patru departamente - arme, supraveghere, otravuri şi "strict secret", care aveau ca sarcină descoperirea trucurilor folosite de invincibilul James Bond.

Cel mai mult erau fascinaţi de ţigările care aruncau săgeţi mortale, puştile laser, automobilul care se transformă la nevoie în submarin sau stiloul care ascundea o rezervă de oxigen. Serviciul britanic de informaţii externe - MI6 a admis că studierea de către KGB a arsenalului de "aparate" folosite de Bond nu era tocmai lipsită de temei.

"Multe din acele minuni ale supertehnicii au devenit realitate, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu telefonul care poate schimba vocea sau rucsacul zburator", a confirmat oficialul britanic.

Sabotor de ziarişti

Serviciile specializate ale KGB nu erau chiar atât de... naive în cazul lui James Bond, cum pare la prima vedere. Ştiau bine cu cine au de-a face, mai ales că autorul de romane de spionaj nu era un simplu scriitor: în 1933, Fleming, pe post de corespondent al agentiei Reuters, transmisese de la Moscova desfăşurarea unuia dintre primele procese staliniste de anvergură.

Ian Fleming (1909-1964) a urmat cursurile centrului britanic de antrenament în domeniul sabotajului şi subversiunii, absolvind cu nota maximă exerciţiile submarine specializate în plasarea unei mine magnetice sub cuirasa unui vas de luptă. Mintea lui deborda de inventivitate. Din vila sa Goldeneye, din Caraibe, lansa, începând din 1952, roman după roman.

Considerat un investigator pertinent, în preajma celui De-Al Doilea Război Mondial Fleming a fost retrimis în Uniunea Sovietică şi în Polonia, pentru a culege informaţii despre situaţia generală, moralul populaţiei şi potenţialul militar.

Un amănunt picant este acela că, pentru a-şi putea transmite cu prioritate corespondenţele de la Moscova, el nu se dădea înapoi de la a rupe pur şi simplu firele de la aparatele de telefon ale celorlalţi ziarişti! <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/jzjuHQOTEYw?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 4 departamente speciale înfiinţase KGB pentru a studia trucurile folosite în seria "James Bond"

Nici Aston Martin nu a scăpat

Oleg Gordievski nu a fost un agent oarecare, deoarece a lucrat 11 ani in structurile externe ale KGB din Danemarca si Anglia. Ca şf al secţei KGB de la Londra a făcut joc dublu, furnizâd informaţii false. A dezertat în Occident în 1985, dând o grea lovitură serviciului de spionaj sovietic. Şi-a câştigat existenţa publicânduşi memoriile sau participând la emisiuni radiofonice despre Fleming şi eroul acestuia, James Bond. Tot el a dezvăluit că, pe lângă gadegeturile agentului 007, ruşii erau cu adevărat fascinaţi de "dotările" celebrei maşini marca Aston Martin DB5.