Grecia are zilele numărate în zona euro. Țările din Eurogroup calculează deja pagubele

Grecia are zilele numărate în zona euro. Țările din Eurogroup calculează deja pagubele

Fiecare țară din zona euro va trebui să pregătească planuri de rezervă pentru cazul în care Grecia iese din zona euro, potrivit unor surse citate de Reuters.

Decizia ar fi fost luată luni, la întâlnirea Grupului de lucru pentru zona euro (Eurozone Working Group – EWG), compus în cea mai mare parte din adjuncții miniștrilor de Finanțe ai țărilor din zona euro.

Ministrul de Finanțe al Greciei a negat existența unui asemenea demers, într-un comunicat publicat astăzi.

Potrivit documentului menționat de Reuters, țările din zona euro ar trebui să caute un ”divorț amiabil” în cazul în care se va ajunge la această variantă, iar pierderile estimate sunt de circa 50 de miliarde de euro, bani la care aceste țări ar trebui să renunțe. Lovitură de imagine pentru euro

Ne puteți urmări și pe Google News

În document se mai precizează că Grecia ar avea de suferit mult mai mult decât țările rămase în zona euro dacă ar decide să facă acest pas. Pe de altă parte, euro ar primi o lovitură puternică de imagine.

În ciuda efectelor negative, oficialii Băncii Centrale a Germaniei au afirmat că ieșirea Greciei din zona euro este un risc care poate fi acoperit, conștienți fiind și de faptul că imaginea monedei se poate îmbunătăți la loc relativ rapid, iar costurile directe suportate pot ajuta de fapt la evitarea unor costuri și mai mari dacă situația rămâne aceeași.

Declarația Bundesbank, împreună cu recomandarea EWG și cu decizia recentă a Băncii Centrale Europene de a tăia finanțarea pentru mai multe bănci grecești conturează concluzia că Europa s-a săturat să aștepte decizia poporului grec și a decis pentru acesta ieșirea din zona euro, înainte de a putea provoca pagube mai mari monedei unice.