Francois Hollande: decizia de retragere a soldaţilor francezi din Afganistan nu este negociabilă

Francois Hollande: decizia de retragere a soldaţilor francezi din Afganistan nu este negociabilă

Preşedintele francez, François Hollande, a subliniat, în ajunul summitului NATO de la Chicago, că urmează să fixeze “în următoarele zile" noul calendar al retragerii, înainte de sfârşitul lui 2012, a trupelor combatante franceze din Afganistan.

“În ce priveşte organizarea retragerii, cu alte cuvinte în anul 2012, în ce ritm trupele combatante vor fi repatriate din Afganistan, vor avea loc reuniuni în următoarele zile în Franţa (...) cu ministrul apărării şi şefii de Stat Major", a declarat Hollande pentru jurnaliştii acreditaţi la summitul G8 de la Camp David.

Pe teren, “vor rămâne trupe pentru acţiuni de pregătire sau de repatriere a materialelor dincolo de 2012, efective foarte limitate", a precizat el fără să ofere o cifră concretă.

Noul preşedinte francez a adăugat că va preciza astăzi la Chicago “modalităţile" de acţiune pentru pregătirea poliţiei şi armatei afgane la care Franţa s-a angajat prin tratatul semnat la începutul lui 2012 între preşedintele afgan, Hamid Karzai, şi predecesorul său, Nicolas Sarkozy.

“Nu spun că preşedintele Obama a fost de acord cu ce i-am spus", a răspuns Hollande la o întrebare legată de reacţia americană la retragerea trupelor franceze cu doi ani înainte de termenul fixat de NATO.

“Pe această bază, că este o decizie numai a Franţei, care nu vrea să dea lecţii altora, dar vrea să-şi asume responsabilităţile, putem găsi un punct de acord", a adăugat el, repetând că decizia sa “nu este negociabilă", scrie AFP, preluată de Agerpres.

Hollande are prevăzută astăzi o întâlnire bilaterală cu secretarul general al NATO, potrivit serviciului de presă al celui din urmă. La rândul său, preşedintele Obama urmează să se întreţină cu omologul său afgan Hamid Karzai înaintea summitului, care va începe oficial la ora 19.15 GMT (22.15, ora României).

La rândul său, ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, s-a întâlnit la Pentagon cu omologul său american, Leon Paneta, pe care l-a asigurat în legătură cu “solidaritatea aliaţilor" în Afganistan, printre care şi Franţa, în ajunul deschiderii summitului NATO la Chicago.

Problema retragerii trupelor franceze combatante din Afganistan până la sfârşitul lui 2012 nu ar trebui să creeze “dificultăţi majore" la summitul NATO de la Chicago, a declarat pentru ministrul francez pentru France Presse la sfârşitul întrevederii, încrezător că poziţia franceză a fost “înţeleasă".

Ne puteți urmări și pe Google News