Gafa lui Marga produce stupefacţie la Chişinău

Gafa lui Marga produce stupefacţie la Chişinău

Reacţii la Chişinău: "Să te lauzi cu prietenia unui posibil colonel GRU este o gafă impardonabilă".

Evenimentul zilei a publicat, în ediţia de sâmbătă, un articol în care era demonstrat faptul că Vladimir Mihailovici Filippov - prietenul rus al ministrului de Externe Andrei Marga - cel cu care se lăuda că are relaţii apropiate cu preşedintele Vladimir Putin, este ofiţer superior GRU! Astfel, biografia şi ultimele declaraţii ale lui Andrei Marga capătă noi valenţe.

Traseul dânsului de la marxism-leninism, după terminarea facultăţii până la numeroase burse peste hotare, atitudinea de disident, pe care a luat-o după anul 1989 şi suspiciunile de a fi colaborat cu fosta Securitate conturează o personalitate contradictorie. Traiectoria prin mai multe formaţiuni politice nu fac decât să completeze acest portret mai deosebit în peisajul nostru politic.

Peste toate acestea, legătura lui de prietenie cu un ofiţer GRU a stârnit stupoare, mai ales că el a înfăţişat această strânsă prietenie ca pe o realizare deosebită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un colonel GRU

Vladimir Mihailovici Filippov, prietenul lui Marga, a fost ministru al Învăţământului în Rusia, din 1998 până în 2004. Întreaga carieră este legată de Universitatea "Prieteniei Popoarelor - Patrice Lumumba" de la Moscova, patronată de GRU, serviciul de informaţii externe al armatei ruse.

Aici îşi făceau studiile tineri din lumea a treia. "Era o adevărată forjerie de cadre pentru spionajul militar al URSS", scrie jurnalistul din Chişinău Petru Bogatu, într-un amplu articol dedicat trecutului lui Filippov. Nimeni nu era admis aici fără a fi fost în prealabil racolat de GRU.

"Nu sunt prieteni"

Bogatu a explicat, ieri, pentru EVZ, că, de fapt, ministrul de Externe este atât în faţa unei gafe diplomatice, privită cu îngrijorare la Chişinău, cât şi a unei erori: potrivit informaţiilor jurnalistului basarabean, Filippov nu este în niciun caz "prietenul lui Putin", cum l-a declarat Marga.

"Reacţia n-a fost deloc bună aici, articolul din EVZ a fost preluat de foarte multe instituţii media şi comentat copios, cu îngrijorare", a spus Petru Bogatu.

Bogatu a mai precizat că există "o serie de inexactităţi în modul în care tratează Andrei Marga relaţia dintre Filippov şi Vladimir Putin". "Nu sunt prieteni. Filippov nu face parte din grupul de amici din Sankt Petersburg al lui Putin, pe care el i-a promovat. Chiar dacă Filippov vine din serviciile secrete, nu înseamnă că toţi cei de acolo sunt trataţi la fel. Filippov a fost ministru sub premierul Mihail Kasianov, care intrase în dizgraţie. Odată cu prăbuşirea lui Kasianov a plecat şi Filippov şi nu a mai revenit în administraţia lui Putin".

Bogatu: "O gafă impardonabilă" Filippov a fost demascat drept colonel GRU de Mark Deitch – "unul dintre cei mai redutabili investigatori ruşi care, recent, şi-a pierdut viaţa în condiţii suspecte", spune Petru Bogatu. "Filippov nici nu a negat acest fapt. Şi vorba unui fost şef al Securităţii de la Chişinău, Tudor Butnaru: «din kolhoz nu poţi să pleci de bunăvoie, darămite din Securitate». Asta este îngrijorător. Ruşii sunt specialişti în ce priveşte intoxicarea clasei politice din alte ţări, inclusiv din România", a adăugat jurnalistul basarabean.

În opinia sa, declaraţia lui Marga privind prietenia cu un posibil colonel GRU "este o gafă impardonabilă": "E foarte riscant să te încrezi ca politician într-o persoană care reprezintă un stat care ridică multiple semne de întrebare în ce priveşte interesul tău naţional. E o gafă care nici pe vremea lui Iliescu nu-mi aduc aminte să se fi produs". Citiţi şi:

  • Andrei Marga - pacostea de la Externe
  • Andrei Marga a preluat portofoliul Externelor și a negat orice colaborare cu fosta Securitate
  • Ponta îl va înlocui pe Marga dacă se va dovedi o eventuală colaborare a acestuia cu Securitatea
  • Trecutul lui Marga, reverificat de urgenţă de CNSAS. Florin Abraham: Afirmaţiile lui Lăzăroiu, speculaţii cu iz calomnios
  • Marga: Lăzăroiu fabulează. Nu am colaborat cu Securitatea
  • "Pacostea", pusă la punct de Ponta