Armata SUA a testat cu succes un interceptor care va fi instalat şi în România

Armata SUA a testat cu succes un interceptor care va fi instalat şi în România

Armata americană a testat cu succes interceptorul de rachete Standard Missile-3 Block 1B care urmează să fie desfăşurat în România până în 2015, în cadrul scutului antirachetă construit de Statele Unite în Europa.

Forţele americane au anunțat că au distrus o ţintă în timpul testării celui mai nou interceptor de rachete al marinei americane, menit să-i protejeze pe aliaţi de atacuri lansate de ţări ostile precum Coreea de Nord sau Iranul.

Racheta balistică ţintă a fost distrusă în apropiere de Insulele Hawaii, în noaptea de miercuri spre joi, de către interceptorul Standard Missile-3, cel mai nou construit în colaborare cu compania Raytheon (specializată în industria aerospaţială şi de apărare), a anunţat Agenţia americană de Apărare Antirachetă (MDA), citată de Reuters.

Primul test al acestui model de interceptor, efectuat în septembrie trecut, s-a soldat cu un eşec, ţinta fiind ratată.

Acest interceptor avansat este esenţial pentru următoarea fază a scutului antirachetă construit de Statele Unite în şi în jurul Europei. SM-3 1B este o versiune modernizată a SM-3 1A, cu care sunt echipate în prezent navele marinei militare americane.

Washingtonul intenţionează să desfăşoare versiuni tot mai capabile ale SM-3 până în jurul anului 2020 pentru a creşte apărarea împotriva rachetelor care ar putea fi lansate de Iran şi Coreea de nord. Două noi teste ale SM-3 mai sunt programate să aibă loc anul acesta, mai sccrie agenția britanică, preluată de Agerpres.

Scutul antirachetă aflat în construcţie în Europa implică echipamente terestre şi navale, precum şi senzori amplasaţi în spaţiu.

Interceptorul SM-3 IB urmează să fie desfăşurat în România până în 2015, în cea de-a doua fază a Abordării Adaptive Etapizate a preşedintelui Barack Obama cu privire la apărarea antirachetă. El va fi folosit de asemenea pe navele echipate cu sistemul de apărare antirachetă Aegis al producătorului Lockheed Martin.

Ne puteți urmări și pe Google News