LICITAŢIE RECORD ÎN SUA. Prometeul lui Brâncuşi, vândut cu 12,6 milioane de dolari

LICITAŢIE RECORD ÎN SUA. Prometeul lui Brâncuşi, vândut cu 12,6 milioane de dolari

"Prometeu", operă semnată de Constantin Brâncuşi, în 1911, reprezentând un cap turnat în bronz s-a vândut, ieri, într-o licitaţie organizată la New York cu o sumă record: 12.682.000 de dolari.

Cu toate că preţul iniţial de pornire a fost de numai 4,75 milioane de dolari, la numai câteva minute de la debutul licitaţiei organizate de celebra casă Sotheby’s, preţul a trecut de 10 milioane de dolari. Cei de la Sotheby’s nu se aşteptau ca "Prometeu" să se vândă cu mai mult de 6 milioane de dolari, 8 milioane în cel mai optimist caz. Numai că, un pasionat al operelor lui Brâncuşi s-a bătut pentru a-şi aduce în colecţie această piesă. Preţul final a ajuns, astfel, la nu mai puţin de 12.682.000 de dolari. Din aceşti bani se scae comisionul de 12% acordat celor de la Sotheby’s şi taxă de vânzare-cumpărare în New York. Astfel, preţul final, fără taxe şi comisioane, ajunge la aproximativ 11,25 de milioane de dolari.

Astăzi, un alt obiect semnat de Brâncuşi este scos la licitaţie. Este vorba despre "Furca de tors" (Quenouille, din 1923). Preţul de vânzare este estimat la 80.000 - 120.000 de dolari. Însă, dacă avem alţi pasionaţi de artă care vor, cu orice preţ, acest obiect în colecţia lor, atunci sunt şanse mari ca şi această estimare să fie depăşită. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/jnxqDznR1Uc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Pentru prima dată, Artmark scoate la vânzare lucrări semnate de Brâncuși