Rădăuţi, oraşul unde trenul trece printre morminte

Rădăuţi, oraşul unde trenul trece printre morminte

În Rădăuţi, până să ajungă în gară, garniturile de tren şuierau mai întâi prin ţintirim. Istoricii spun că mai întâi a fost cimitirul. Şina a fost montată mai târziu de nişte austrieci.

Oraşul Rădăuţi din judeţul Suceava este singura localitate din ţară unde calea ferată trece prin mijlocul cimitirului. De un secol şi ceva, convoaiele mortuare se opresc respectuos la bariera de cale ferată, aşteaptă trecerea garniturii de tren şi îşi continuă cu aceeaşi pietate drumul către locul înhumării.

Ce a fost la început: cimitirul sau calea ferată? "La început a fost cimitirul, de pe la jumătatea secolului XIX. Ulterior, austriecii au tăiat cale ferată pe acolo, iar rădăuţenii nu s-au împotrivit: ştiau că austriecii au obsesia comunicaţiilor", a declarat, pentru EVZ, istoricul Adrian Olaru.

Până la privatizare, în gară opreau trenurile personale Dorneşti- Putna şi treceau fluierând prin cimitirul unde odihneşte, printre mulţi alţii, şi "aviatorul Unirii", Vasile Niculescu. În Anul Unirii, 1918, Niculescu a făcut legătura aeriană între Guvernul României din Regat şi Consiliul Naţional Român din Transilvania.

Pe vremuri, tot aici, Nicolae Ceauşescu inaugurase un tren accelerat care venea de la Bucureşti şi, trecând prin cimitir, ajungea la Putna. În prezent, calea ferată din mijlocul oraşului Rădăuţi este privatizată, dar, totodată, şi inutilizabilă, existând speranţa că va fi redată traficului feroviar într-un viitor apropiat. "Sunt probleme cu siguranţa tronsonului de cale ferată de la ultimele inundaţii din zonă", a explicat fostul primar al Rădăuţilor, Mihai Frunză.

Ne puteți urmări și pe Google News