Deputaţii jurişti au aprobat proiectul privind stocarea datelor de trafic de telefonie şi internet
- Departamentul Politic
- 18 aprilie 2012, 18:54
Deputaţii din comisia juridică au aprobat, astăzi, proiectul de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie şi internet, care prevede că păstrarea acestor date este obligatorie timp de un an pentru furnizorii de telefonie fixă, mobilă dar şi de internet.
"Prin această lege am avut în vedere respectarea drepturilor omului astfel încât să nu poată să fie încălcate de funcţionari prin abuz drepturile şi libertăţile individuale. Este o cerinţă europeană care are în vedere lupta împotriva infracţiunilor transfrontaliere şi terorismului", a declarat deputatul PDL Adrian Gurzău. El a explicat că prin adoptarea legii, România evită eventualitatea aplicării, din luna mai 2012, unei măsuri de infrigement prin care ar fi putut să fie obligată să plătească 1,7 milioane de euro pe an. |
Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Doar datele, nu şi conţinutul "Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit", se arată în textul iniţiativei legislative. Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile. În cazul în care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie să comunice în maximum cinci zile care este motivul acestui refuz.