Nu au carte de muncă, nu au nici program zilnic de opt ore pe zi, dar au câştiguri lunare cât două slujbe full-time şi mult timp liber.
Ecaterina Mantu este SEO (Search Engine Optimezer) copywriter. Se ocupă cu promovarea unor site-uri prin conceperea unor articole cu acest scop.
"În SUA sunt site-uri de ştiri sau de vânzări produse care au nevoie de conţinut pentru a atrage vizitatori sau cumpărători. Dacă reuşeşti să intri în reţeaua lor, eşti plătit la articol în funcţie de trafic şi câte produse s-au cumpărat plecând de la articol. Iau între 5 şi 100 de dolari pe un text. Eu am opt-nouă astfel de site-uri cu care colaborez", ne spune tânăra de 26 de ani.
"În 2011 a mers mai greu, multe site-uri plătesc mai prost decât înainte, dar câştig peste 1.000 de euro lunar. În 2010 aveam şi peste 2.000 de euro pe lună", mai spune aceasta. Venituri mari din traduceri şi contabilitate
Din traduceri se câştigă uşor peste 1.000 de lei lunar, muncind 1-2 ore pe zi. Gabriela Bălan este profesoară de limba română în Bucureşti, însă are atestat de traducător în limba engleză şi franceză. "La început făceam traduceri pe cont propriu, acum am firmă cu colaboratori. Sunt mulţi români plecaţi în străinătate care au nevoie de traduceri la acte sau alte documente", ne explică succesul activităţii.
Contabilitatea oferă venituri între 50 (firmă cu activitate minimă) şi 1.000 de lei pe lună.
În categoria slujbelor cu jumătate de normă mai intră: operator call center - 900 de lei/lună, meditaţii - minimum 500 de lei/lună, dansatoare – 500-2.500 de lei/lună. Posturi mai prost plătite: depanator IT - 500-1.000 de lei/lună, ospătar - 700 de lei/lună, recepţioner hotel -500 de lei/lună şi bona - 400-900 de lei/lună, în funcţie de numărul de ore.
Un loc de muncă part-time este căutat de cei care au deja o slujbă şi doresc câştiguri suplimentare, de cei care nu suportă programul fix de opt ore de la birou, de elevi, de studenţi şi de cei fără niciun fel de ocupaţie