Balmoral, copia Titanicului, a pornit la drum | FOTO& VIDEO

Balmoral, copia Titanicului, a pornit la drum | FOTO& VIDEO

La comemorarea a 100 de ani de la tragedia despre care s-au scris sute de cărţi şi s-au făcut mai multe filme, o copie fidelă a Titanicului reface drumul parcurs de acesta, din Southampton la New York.

Întreaga croaziera va dura trei săptămâni, iar vasul va ajunge de data aceasta la New York. Vasul Titanic este reprodus în cele mai mici amănunte, de la interior, la exterior şi până la meniu şi orele de luat masă. Asemeni legendarului pachebot, Balmoral va ridica ancora din Southampton la ora 14:00 GMT, cu cei 1.309 de pasageri ai săi. Pentru a participa la această călătorie, fiecare dintre pasageri a plătit între 2.799 şi 5.995 de lire sterline, însă toate locurile s-au vândut în urmă cu doi ani. Pentru banii plătiţi, cei aflaţi la bord vor avea parte de feluri de mâncare inspirate de cele servite pe Titanic şi de o orchestră, asemeni celei care a cântat pe vas, se spune, până când a fost înghiţită de apă. Nava Balmoral va urma acelaşi traseu cu al Titanicului, după o escală la Cherbourg, în Franţa, şi una la Cobh, în Irlanda. "Nu este o vacanţă, este o călătorie de amintire", a explicat Philip Littlejohn, nepotul unui steward care a supravieţuit catastrofei. "Sunt sigur că bunicul meu ar fi mândru să ştie că povestea sa va fi împărtăşită de toţi pasagerii care vor efectua această călătorie", a adăugat el. Pe vas au fost invitaţi vor fi foarte multe rude, nepoţi, strănepoţi ai celor care au decedat pe Titanic, şi s-a anunţat că, în noaptea comemorării, pe vas vor ateriza cu elicopterul Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, actorii principali ai filmului din '97, care au asistat de curând la lansarea fimului lui James Cameron în 3D, şi preoţi ai mai multor religii vor ţine o slujbă pentru cei care au murit atunci".

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/fEb-o68nCqQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume, când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. În prima şi totodată ultima cursă, existau trei categorii de oameni pe vas. La clasa a III-a călătoreau emigranţii care sperau să înceapă în America o viaţă nouă. Clasa a II-a era ocupată cu oameni de afaceri, iar la clasa întâi călătoreau câteva personalităţi proeminente ale epocii. La trei zile de la plecare, la ora 23.40, s-a ciocnit cu un aisberg şi s-a scufundat în doar două ore şi 40 de minute. Carpathia, o navă care se afla atunci în apropiere, salvează primii supravieţuitori.

În urma impactului, şi-au pierdut viaţa 1.517 persoane dintre cele 2.223 prezente pe vas, în una dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Epava, protejată de UNESCO

Ne puteți urmări și pe Google News

Epava Titanicului, care a naufragiat acum 100 de ani în Oceanul Atlantic, beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic.

"La 100 de ani după ce s-a scufundat, epava beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

"Vestigiile Titanicului se află la aproximativ 4.000 de metri sub apă în largul insulei Newfoundland. Epava se află în ape internaţionale, niciun stat nu poate revendica o jurisdicţie exclusivă asupra locului", a amintit Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Muzeu, inaugurat în Marea Britanie, la 100 de ani de la naufragiu Un muzeu gigantic consacrat celebrului transatlantic Titanic şi-a deschis la sfârştiul lui martie uşile la Belfast, cu câteva zile înainte de comemorarea a 100 de ani de la naufragiul pachebotului, construit în provincia britanică Irlanda de Nord. Şantierele navale din Belfast au muncit timp de trei ani la construcţia navei, cea mai mare din lume la acea epocă, şi alte zece luni la amenajările interioare. Mai multe personalităţi politice nord-irlandeze, precum şi un martor al lansării pe apă a pachebotului, în 1911, au fost prezenţi la inaugurarea muzeului.

"Tatăl şi mama mea m-au dus la şantierul naval Workman and Clark, pentru a vedea lansarea navei", povesteşte Cyril Quigley, astăzi în vârstă de 105 de ani. "Am văzut această imensitate alunecând pe apă. Aveam pe atunci doar patru ani şi jumătate", îşi aminteşte acesta. Noul centru consacrat navei nu găzduieşte niciun obiect de epocă. Totul este nou, recreat ca să pară identic cu originalul, de la mobilier la vase, iar efectele speciale şi cele 3D îi transportă pe vizitatori într-o lume de legendă.

Foto: Reuters

Construcţia de şase etaje, formată din patru punţi asemănătoare celor de pe pachebotul naufragiat, speră să primească vizita a peste 400.000 de persoane numai în primul an, iar oraşul Belfast, care poartă încă urmele celor 30 de ani de violenţe dintre catolici şi protestanţi, speră să relanseze astfel industria sa turistică. Şi la Southampton, în Marea Britanie, se va deschide pe 10 aprilie un nou muzeu dedicat celebrului transatlantic Titanic, dar şi oraşului lăsat în urmă de acest vas plecat în prima sa cursă peste Atlantic încheiată tragic la 15 aprilie 1912 când s-a ciocnit de un aisberg. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/q2cTGasNkpI" width="620" frameborder="0" height="315"></iframe> <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/8wTlureUMP8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/FSGeskFzE0s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>