Forţată să se mărite la 5 ani, într-o ţară din UE

Forţată să se mărite la 5 ani, într-o ţară din UE

În ziua în care a împlinit vârsta de cinci ani, Samina Shah a fost îmbrăcată de mama ei într-o costumaţie specială. Fetiţa a crezut că face parte din petrecerea organizată de părinţi pentru ziua ei de naştere. În realitate, costumaţia era rochia tradiţională de mireasă. Samina Shah a devenit soţie la numai cinci ani, pentru că familia s-a dorit să respecte tradiţia. Ceremonia nu a avut loc într-o ţară din Lumea a treia, ci în Marea Britanie.

Din momentul în care a fost căsătorită, Samina a fost supusă violenţei şi abuzului.

Tânăra şi-a făcut curaj şi a dezvăluit povestea ei după ce autorităţile britanice au declarat că, în 2011, peste 1.400 de fetiţe au fost forţate să se căsătorească. Însă, mai sunt alte câteva mii de cazuri ţinute secrete, iar estimările ajung, pentru anul trecut, la 6.000 de astfel de ceremonii cu minore.

"Eu nu am avut copilărie. Nu am fost lăsată să mă joc, mi s-au refuzat cele mai fireşti drepturi. Ştiu că acest obicei contravine învăţăturilor din Islam. Este o infracţiune. Nicăieri în scrierile islamice nu există o justificare pentru un asemenea mariaj", spune Samina, în publicaţia "The Sun".

Ne puteți urmări și pe Google News

La vârsta de 13 ani, Samina a fost forţată să renunţe la şcoală, întrucât, în opinia familiei sale, o femeie trebuie să stea acasă. "Îmi spuneau că o femeie, cu cât suferă mai mult, cu atât va fi răsplătită mai bine atunci când va ajunge în Paradis".

Anul următor, în urma unei alte ceremonii, Samina a fost obligată să se mute în casa soţului. Numai că, a doua zi dimineaţă, împreună cu familia acestuia, Samina a plecat în Pakistan, ţara lor de origine. Acolo s-a consumat, cu forţa, mariajul minorei. Au urmat ani de abuzuri şi bătăi, iar bărbatul ei a decis să o ţină închisă în casă.

În anul în care a împlinit 20 de ani, Samina a născut o fetiţă. Şi-a reluat şi studiile, chiar dacă soţul ei nu a fost de acord, iar la vârsta de 37 de ani l-a părăsit. "Ajunsesem să nu mai fiu lăsată să zâmbesc. Îmi spunea că numai femeile uşuratice zâmbesc. Mai târziu am aflat, de la sora mea, că, în ziua căsătoriei, soacra mea a spus «În sfârşit! Acum îmi aparţine»".

Divorţul de soţul ei a fost un alt moment de cumpănă. Samina s-a reîntors la părinţii ei, însă, aceştia eu alungat-o, de teamă ca ruşinea să nu le păteze reputaţia. Disperată, femeia a vrut să se sinucidă, dar s-a răzgândit. A vrut să-şi schimbe religia, să devină creştină. Sprijinul ei a fost preotul cu care a vorbit. Acesta i-a explicat faptul că nu religia a fost de vină pentru ce i s-a întâmplat, ci oamenii. Samina a fost pusă în legătură cu o altă femeie musulmană, cu o poveste de viaţă similară. La adăpost şi cu susţinere, Samina a depăşit anii de coşmar şi a devenit un sprijin pentru tinerele musulmane din Marea Britanie.

"De aceea am vrut să-mi spun povestea. Pentru ca alte tinere să înţeleagă faptul că nu e normal să fie obligate să se căsătorească la o vârstă atât de fragedă. Am vrut să le arăt că există speranţă."