Luna ne scoate din minţi

Luna ne scoate din minţi

Unii specialişti susţin că satelitul natural al Pământului joacă un rol major în viaţa noastră, fiind capabil să ne schimbe total comportamentul.

Cercetările întreprinse în perioada de Lună Plină au arătat că majoritatea oamenilor tind spre un comportament instinctual, ceea ce afectează drastic puterea decizională şi discernământul. Explicaţia unei echipe de astrofizicieni din Geneva ar fi aceea că Luna acţionează asupra electronilor, determinând un efect electric, excitant. Statistici şi controverse

"Urmarea" ar fi că în serile cu lună plină, unele persoane devin agitate, au chef să facă o mulţime de activităţi şi au mari dificultăţi în ceea ce priveşte somnul.

Modul cel mai evident în care Luna influenţează Pământul este fenomenul mareelor. În fiecare zi, mările şi oceanele lumii cresc şi descresc cu 30 de centimetri până la peste 15 metri, datorită atracţiei satelitului planetei noastre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă această influenţă zilnică, oamenii de ştiinţă clasifică mareele şi în funcţie de fazele Lunii: maree de cuadratură, care se produc după primul şi ultimul pătrat (cuadratură între Soare şi Lună); mareea înaltă lunisolară, care se produce la Lună nouă şi Lună plină (adică la conjuncţia şi opoziţia Soare-Lună).

Cercetătorii indieni C.P. Thakur şi Dilip Sharma cred că luna plină exercită o presiune mai mare asupra fluidelor corporale, perturbând procesele biologice.

Statisticile indienilor au fost însă considerate intrigante de către Ivan Kelly, cercetător la Universitatea Saskatchewan din Canada, care susţine că a analizat aproape 50 de studii ştiinţifice tratând relaţia dintre luna plină şi schimbările comportamentului uman şi nu a găsit nimic altceva decât “o tendinţă de a confunda corelaţia şi cauzalitatea". Lucruri ciudate

După cum sublinia BBC, "în 1998, un studiu psihologic de trei luni realizat asupra a 1.200 de deţinuţi de la închisoarea Armley din Leeds a evidenţiat o creştere a numărului incidentelor violente în ziua dinainte şi de după nopţile cu lună plină". Şi astronauţii au probleme Psihiatrul britanic Glenn Wilson sugerează însă că oamenii pot avea un comportament diferit în timpul lunii pline, dar că acest fapt nu se datorează vreunei aiureli legate de aşa-numitele "maree umane": "Există motive serioase să credem că personalităţile chiar se schimbă în preajma momentului de lună plină, nu din cauza vreunei forţe astronomice, ci din cauză că aceasta creează condiţiile de lumină optime pentru a ne simţi lipsiţi de griji şi neastâm­păraţi!"

Live Science subliniază că, în ultima vreme, comunicatele ştiinţifice ale NASA susţin că se întâmplă lucruri ciudate în timpul lunii pline. Conform observaţiilor, satelitul nostru natural este foarte afectat de către câmpul magnetic al Terrei, fiind "asaltat" de furtuni de praf şi frecvente descărcări ale electricităţii statice.

Tot NASA spune că astronauţii ar putea fi surprinşi de câmpul electric crescut în perioada de lună plină, fapt care le-ar putea afecta sistemele de comunicaţii şi de etanşeizare a costumului interspaţial. "În 1998, un studiu psihologic de trei luni realizat asupra a 1.200 de deţinuţi de la  închisoarea Armley din Leeds a evidenţiat o creştere a numărului incidentelor violente în ziua dinainte şi de după nopţile cu lună plină." BBC

ŞTIAŢI CĂ...

  • Ruşii intenţionează să se mute pe Lună! Conform postului de radio "Vocea Rusiei", care îl citează pe şeful Roscosmos-Vladimir Popovkin, în curând, acolo va fi creată o staţie locuită, şi vor fi amplasate două aparate de lansare: "Luna-Resurs" şi "Luna-Glob". Din punct de vedere tehnic, crearea staţiei va fi posibilă doar în deceniul al treilea. Iniţial, pe Lună se vor muta oameni de ştiinţă, care o vor studia. Treptat, pe satelit se va dezvolta infrastructura necesară pentru trai, inclusiv cea turistică. Experţii sunt convinşi că oamenii vor putea să-şi petreacă concediul pe Lună deja peste vreo 20 de ani…
  • În nopţile cu lună plină, activitatea tuturor păsărilor, nu doar a celor nocturne, este cu mult accentuată, împerecherile având loc mai des decât de obicei (conform publicaţiei Animal Behaviour)
  • Luna se învârte în jurul Terrei la o distanţă echivalentă cu de 30 de ori diametrul planetei noastre. Pe cer are o mărime aproximativ egală cu Soarele, ceea ce face posibilă existenţa eclipselor totale de soare.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2iSZMv64wuU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>