Președintele Ungariei, acuzat de plagiat, nu demisionează

Președintele Ungariei, acuzat de plagiat, nu demisionează

Consiliul pentru doctorate al Universității Semmelweis a lansat o procedură prin care președintelui Ungariei, Pal Schmitt, i se va ridica diploma de doctorat, după acuzațiile de plagiat.În ciuda acestui scandal, izbucnit la începutul anului, președintele ungar a anunțat că nu va demisiona.

”Consiliul pentru doctorate al Universității Semmelweis estimează că este justificată privarea președintelui Pal Schmitt de doctoratul pe care acesta l-a obținut în 1992”, a declarat astăzi rectorul Universității, în urma unei reuniuni extraordinare a Consiliului. El a precizat că a fost demarată procedura de ridicare a diplomei de doctorat.

Consiliul a fost convocat în urma unui raport al unui comitet al aceleiași Universități, iar decizia de  a-i ridica diploma de doctorat a fost luată cu 16 voturi contra 2. În raportul respectiv, comitetul estimează că ”procesdul de obținere a doctoratului” a fost conform, chiar cu unele lacune, cu regulile aflate atunci în vigoare la Universitatea de Educație fizică”, scrie ”Le Figaro”. Printre aceste ”lacune” a fost menționată ”traducerea cuvânt cu cuvânt, în proporţie importantă şi neobişnuită, care ar fi trebuit să fie remarcată de membrii comisiei de doctorat de atunci”. Între paginile 34 şi 50, teza despre Jocurile Olimpice moderne a lui Schmitt este absolut identică cu o lucrare a germanului Klaus Heinemann, iar alte 180 de pagini sunt parţial identice cu o scriere a bulgarului Nikolai Gheorghiev, susţine comitetul. La izbucnirea scandalului, în ianuarie, Schmitt a explicat că cele 180 de pagini nu erau decât o 'o materie de bază', elaborată împreună cu defunctul Gheorghiev.

Raportul a provocat un val de proteste în presa maghiară, chiar în cea apropiată guvernului, cerându-se demisia șefului statului.

Ne puteți urmări și pe Google News