Summitul nuclear cu două focoase

Summitul nuclear cu două focoase

Liderii mondiali reuniţi la Seul caută un răspuns comun la ambiţiile militare ale regimurilor din Iran şi Coreea de Nord.

Două capitole greu de închis - Coreea de Nord şi Iranul - în lipsa unei mobilizări internaţionale, a avertizat preşedintele american Barack Obama, într-un discurs rostit ieri în faţa studenţilor Universităţii Hankuk din Seul. După doar câteva ore, în marja lucrărilor summitului pentru securitate nucleară găzduit de capitala sud-coreeană, liderul de la Casa Albă pleda pentru presiuni sporite asupra Teheranului şi Phenianului din partea Rusiei şi Chinei. Reuniunea de două zile de la Seul se desfăşoară într-un climat tensionat, după anunţul făcut de regimul de la Phenian privind lansarea, programată în aprilie, a unui satelit de telecomunicaţii. Occidentul suspectează însă Coreea de Nord că manevra ascunde de fapt un tir cu rachetă cu rază lungă de acţiune, căreia să îi poată ataşa în viitor un focos nuclear. Guvernul nipon a anunţat deja că va dispune amplasarea de rachete Patriot în zona metropolitană a capitalei Tokyo, în timp ce armata sud-coreeană a avertizat că va distruge proiectilul nord-coreean dacă acesta va pătrunde în spaţiul aerian al ţării. Rusia a criticat planurile Phenianului, în timp ce China, singura ţară cu influenţă asupra Coreei de Nord, a convenit să îşi coordoneze cu SUA răspunsul la o eventuală lansare a rachetei nord-coreene. Prea multe arme atomice Avem mai multe bombe nucleare decât avem nevoie, a mai subliniat Obama, reiterându-şi apelul la diminuarea arsenalelor nucleare. El a avertizat încă o dată Iranul că nu mai are mult timp pentru a soluţiona pe cale diplomatică diferendul cu occidentalii pe tema programului său nuclear. "Orice încălcare a obligaţiilor internaţionale atrage după sine consecinţe", a subliniat liderul de la Casa Albă. Într-o alocuţiune rostită ieri, în prima sesiune a summitului de la Seul, preşedintele român Traian Băsescu a reafirmat angajamentele asumate de România pe plan internaţional cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleară, precum şi a cerinţelor de securitate şi siguranţă nucleară.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Ep0E0CCxn4Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Nici Iranul, nici Coreea de Nord nu sunt reprezentate la summitul din capitala sud-coreeană unde participă lideri din 53 de ţări

Ne puteți urmări și pe Google News