Obama merge pentru prima dată în zona demilitarizată dintre cele două Corei

Obama merge pentru prima dată în zona demilitarizată dintre cele două Corei

Președintele Barack Obama urmează să viziteze, duminică, pentru prima dată, zona demilitarizată care desparte Peninsula Coreeană. Vizita are loc înaintea conferinței internaționale asupra securității nucleare care are loc în Coreea de Sud, la Seul, a informat Washingtonul.

Obama va merge în zona demilitarizată ce desparte cele două Corei, unde se va întâlni cu cei 28.500 de soldați americani staționați în Coreea de Sud, au precizat consilieri americani pe probleme de securitate, citați de CNN.

”Mesajul fundamental” al vizitei este de „a sublinia sprijnul președintelui pentru trupele americane care activează în Peninsula Coreeană și sprijinul nostru pentru Republica Coreea, aliatul nostru foarte puternic”, a precizat unul dintre consilierii americani, Ben Rhodes. Zona demilitarizată, creată la 23 martie 1953 în urma semnării armistițiului de la Panmunjeom, este o fâșie de pământ lungă de 238 de kilometri și lată de aproximativ 4 kilometri, între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Ea taie Peninsula Coreeană de-o parte și de cealaltă a Paralelei 38. Zona demilitarizată este supravegheată de 700.000 de soldați nord-coreeni și 410.000 de soldați sud-coreeni, sprijniți de divizia a doua a infanteriei americane.

Summit nuclear umbrit de anunțul Phenianului

Oficiali din 54 de state, inclusiv China și Rusia, vor participa la summitul de săptămâna viitoare, de la Seul. Mesajul pe care urmează să fie lansat la reuniune a fost însă umbrit de anunțul recent al Phenianului privind planul lansării unui satelit cu ajutorul unei rachete. Coreea de Nord a făcut progrese în construcţia propriului reactor nuclear potrivit unor fotografii prin satelit, ce fac să crească îngrijorarea în rândul experţilor ce se tem că acesta ar putea fi utilizat de Phenian pentru programul său de armament.

Mai multe state occidentale, dar și Rusia și China au declarat că demersul autorităților nord-coreene reprezintă o provocare.

Summitul pe probleme nucleare este consacrat securităţii materialului şi instalaţiilor nucleare în lume şi prevenirea atacurilor împotriva siturilor. Prima reuniune pe această temă a avut loc în 2010 la Washington, la iniţiativa preşedintelui Barack Obama

Ne puteți urmări și pe Google News