USL își umflă mușchii înainte de Paști. Congrese simultane PSD, PNL și PC pentru lansarea candidaților la locale

USL își umflă mușchii înainte de Paști. Congrese simultane PSD, PNL și PC pentru lansarea candidaților la locale

Trei partide, peste 5.000 de delegaţi, o singură locaţie care rămâne a fi convenită. Cu listele comune de candidaţi încă nefinalizate şi cu probleme de împărţire a acestora în 10 judeţe, liderii USL au decis totuşi, ca la începutul lunii aprilie, să-şi lanseze cu mare pompă candidaţii la locale în cadrul unor congrese extraordinare care să aibă loc în aceeaşi zi, în aceeaşi locaţie, cel mai probabil Romexpo. Candidaţii ar urma să fie validaţi în cadrul acestor foruri statutare şi apoi prezentaţi în cadrul unui congres reunit al USL pentru a se da impresia de uniune şi soliditate.

Liderii USL sunt tot mai grăbiţi. După ce au devansat în repetate rânduri data finalizării listelor comune cu candidaţi la locale, astăzi, atât Crin Antonescu, cât şi social-democratul Victor Ponta au fost nevoiţi să accepte evidenţa: nu au cum în niciun fel cum să vadă respectat ultimul termen , de 15 martie, pentru definitivarea acestor liste. Motivul? În cel puţin 10 judeţe cei doi aliaţi nu se înţeleg, fie pe candidaturile la unele primării de oraşe sau comune, fie pe şefiile la CJ, cazul Buzăului şi Maramureşului, fie pe raportul de împărţire a locurilor eligibile pentru consilieri locali şi judeţeni. Congresele simultane, prilej de revalidare a tandemului Antonescu-Ponta ca președinte-premier În aceste condiţii, Ponta a anunţat că data finală de stabilire a candidaturilor în forurile statutare ale USL a fost prelugită de pe 15 pe 19 martie.

Totuşi, cei doi co-preşedinţi USL nu mai vor alte întârzieri. În cazul în care data alegerilor locale va fi cea de 10 iunie, la începutul lunii mai, listele cu candidaţi ar trebui depuse cel mai târziu la birourile electorale judeţene. Cu toate acestea, conducerea USL vrea o lansare cu mare fast a propriilor candidaţi la Bucureşti chiar înainte de sfintele sărbători de Paşti.

Lansarea ar urma să aibă loc sub forma a trei congrese extraordinare concomitente ale PSD, PNL şi PC. Problema o ridică unde poate găsi Opoziţia o locaţia destul de încăpătoare pentru a permite desfăşuarea simultană a acestor lucrări şi primirea a peste 5.000 de delegaţi. Opţiunea cea mai probabilă o va reprezenta Romexpo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele trei formaţiuni ale USL - PSD, PNL şi PC - vor decide "cel mai probabil pe 7 aprilie", la nivel de congres, că nu vor avea niciun fel de colaborare politică cu preşedintele Traian Băsescu şi PDL, a anunţat dealtfel, astăzi, liderul social-democrat Victor Ponta. “Cel mai probabil pe 7 aprilie, la finalizarea discuţiilor pentru alegerile locale, vom vota în structurile supreme ale celor trei partide, la nivel de Congres, decizia noastră, a celor trei partide, de a nu avea niciun fel de colaborare politică cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PDL", a declarat Victor Ponta, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD. El a arătat că în congresele celor trei formaţiuni se va decide să meargă împreună "la alegerile locale, alegerile generale, la guvernarea de după noiembrie 2012, la alegerile prezidenţiale când vor avea loc acestea, cel mai târziu în 2014". Un nou termen...final pentru definitivarea listelor El le-a solicitat liderilor judeţeni ai PSD să îl ajute pe secretarul general al formaţiunii, Liviu Dragnea, pentru ca în această săptămână să fie finalizate negocierile cu partenerii din USL în privinţa judeţelor cu probleme, Buzău şi Maramureş. "Vom avea numai candidaturi USL la consiliu judeţean şi primăria municipiu de judeţ fără nicio excepţie şi ultimele probleme trebuie rezolvate în această săptămână în aşa fel încât luni să anunţăm foarte clar deciziile. Inclusiv cu Bucureştiul suntem foarte avansaţi pentru a avea trei candidaţi de sector ai PSD, trei candidaţi ACD", a spus ulterior Ponta, întrebat despre problemele existente în desemnarea candidaţilor din judeţele Buzău şi Maramureş. Paritatea, principiu redus numai la  șefiile de CJ-uri De asemenea, Ponta a susţinut că paritatea între PSD şi PNL în privinţa candidaţilor pentru locale este valabilă numai la scrutinurile pentru preşedinţia consiliilor judeţene. "Paritatea este la numărul de candidaţi la Consiliul Judeţean. Sigur, şi acolo a existat o anumită ponderare, noi avem 22, iar PNL 19. (...) În rest, pentru consilieri judeţeni, consilieri locali, primari, au fost esenţiale aceste două criterii: rezultatul din 2008, care diferă de la judeţ la judeţ, şi sondajele de opinie", a explicat liderul PSD. El a precizat că pe 19 martie vor fi încheiate toate negocierile pe judeţe privind candidaturile la alegerile locale din luna iunie.

“Secretarul general trebuie să finalizeze discuţiile în cadrul USL şi pe 19 să anunţăm încheierea în toate judeţele a negocierilor cu partenerii din USL. Asta înseamnă modul de candidatură pe listele de la Consiliul Judeţean şi local, candidaturile în teritoriu. Regula va fi cea a candidaturilor USL şi, dacă vor exista anumite excepţii în care vor merge separat, acestea vor fi doar cu caracter de excepţie", a mai spus Ponta.

Până atunci însă, USL are de rezolvat o serie de diferende pe candidaturi. La ultimul BPC al PNL, liberali numărau 10 judeţe cu astfel de probleme. Cele mai grave privesc candidaturile pentru şefia unor Consilii Judeţene precum Buzău şi Maramureş.