Cărţile cu John Carter, apărute acum un secol, scrise de creatorul lui Tarzan, Edgar Rice Burroughs, au avut o influenţă fenomenală asupra lumii SF. O nouă adaptare ajunge azi la cinema.
John Carter nu a fost la fel de exploatat pe micile şi marile ecrane ca fratele său, Tarzan, creat de acelaşi autor, Edgar Rice Burrouhgs, dar s-a bucurat de o popularitate enormă în Statele Unite. Acolo a inspirat generaţii întregi din care au făcut parte şi regizorii George Lucas (seria "Războiul stelelor") şi James Cameron ("Terminator", "Avatar"), dar şi scriitori science-fiction precum Ray Bradbury ("Fahrenheit 451") şi Arthur C.Clarke. Un personaj de 100 de ani Prima poveste cu John Carter – în acelaşi timp prima scriere a lui Burroughs – a apărut acum 100 de ani, în 1912, în variantă foileton. Filmul, care are premiera în acest weekend în lumea întreagă, inclusiv în România, este o adaptare a primului roman, "Prinţesa de pe Marte". Străbunul supereroilor John Carter, interpretat de Taylor Kitsch, este un dezertor în timpul Războiului Civil american, care găseşte o peşteră misterioasă, plină cu aur, şi, într-o modalitate pe care n-o înţelege, este teleportat pe planeta Marte. Sau, cum îi spun marţienii, Barsoom. Acolo, datorită schimbării forţei gravitaţionale, John acumulează superputeri, devenind astfel străbunul tuturor supereroilor americani. Filmul este regizat de Andrew Stanton, care a semnat şi animaţia "Wall- E", premiată cu Oscar. John Carter întâlneşte o rasă de marţieni verzi, cu patru braţe, numiţi Thrak, dar şi două facţiuni de oameni care se războiesc de 1.000 de ani. Deşi Carter nu vrea să se mai implice implice în vreun război, el se îndrăgosteşte de prinţesa marţiană Dejah Thoris (Lynn Collins). Majoritatea numelor mari ale SF-ului şi-au recunoscut admiraţia pentru lumea din cărţile cu John Carter. "Cu «Avatar», am vrut să fac un film clasic de aventuri, ceva în stilul lui Edgar Rice Burroughs cu «John Carter de pe Marte» – un soldat care merge pe Marte", a declarat în 2009, regizorul James Cameron, responsabil pentru filmul cu cele mai mari încasări din istorie.
Şi Steven Spielberg era fan al operei lui Burroughs, din care s-a inspirat pentru Indiana Jones. "Mereu am vrut să aduc la viaţă o serie de aventuri care îmbină... elemente din Edgar Rice Burroughs", a spus el. Iar George Lucas, rezumând în 1975 acţiunea din "Războiul stelelor", scria că povestea "e în marea tradiţie a aventurilor lui John Carter de pe Marte, de Burroughs".
ROL. Actorul Taylor Kitsch îl interpretează pe John Carter, salvatorul planetei Marte, care poate fi considerat bunicul lui Han Solo din „Star Wars” "Cu «Avatar» am vrut să fac un film un clasic de aventuri, ceva în stilul lui Edgar Rice Burroughs, cu «John Carter de pe Marte».“ JAMES CAMERON, regizor ASEMĂNĂRI Ce a "furat" George Lucas de la Burroughs Deşi "Războiul stelelor" a apărut cu câteva decenii înaintea premierei lui John Carter, multe din elementele trilogiilor lui George Lucas sunt inspirate din cărţile lui Burroughs. John Carter aduce mult cu Han Solo (Harrison Ford), în timp ce Dejah Thoris e identică cu Prinţesa Leia (Carrie Fisher). Peisajul de pe planeta natală a lui Luke Skywalker, Tattoine, e exact cum şi-a imaginat Burroughs relieful de pe Marte. Ba mai mult: ambele planete au două luni-satelit. În acelaşi timp, şi Indiana Jones are multe asemănări cu John Carter. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/NLR3mOcUiFo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>