Netanyahu i-a cerut lui Obama armament special pentru bombardarea instalațiilor iraniene

Netanyahu i-a cerut lui Obama armament special pentru bombardarea instalațiilor iraniene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a solicitat secretarului american al apărării, Leon Panetta, în cursul recentei sale vizite efectuate la Washington, să aprobe livrarea către Israel a unor echipamente militare speciale necesare bombardării Iranului, dezvăluie cotidianul israelian Haaretz.

Printre aceste echipamente militare se numără, potrivit unui oficial american rămas neidentificat, sisteme avansate pentru realimentarea avioanelor în zbor şi bombe anti-buncăr GBU-28, care pot fi folosite pentru distrugerea instalaţiilor nucleare iraniene fortificate.

Centrala nucleară iraniană de la Fordow, unde Iranul îmbogăţeşte uraniul, este amplasată în interiorul unui munte, iar cea de la Natanz se află la opt metri sub pământ şi este protejată de mai multe straturi de ciment.

Conform unei alte informaţii furnizate de oficialul citat, preşedintele Obama l-a însărcinat pe Panetta să trateze această problemă direct cu ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, liderul de la Casa Albă lăsând impresia că este dispus să accepte solicitările Israelului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administraţia precedentă, condusă de George W. Bush, a respins în trecut o cerere similară venită din partea Israelului, dar în prezent, sub conducerea lui Barack Obama, colaborarea militară dintre cele două ţări a atins un nivel fără precedent, comentează şi agenţia spaniolă EFE, preluând din declaraţiile celor doi lideri.

O telegramă diplomatică dezvăluită de Wikileaks semnalează că Israelul şi SUA au abordat în luna noiembrie 2009 "livrarea de bombe anti-buncăr GBU-28 către Israel, subliniindu-se că transferul trebuie efectuat discret pentru a se evita speculaţiile că guvernul american ar ajuta Israelul să pregătească un atac împotriva Iranului", transmite şi Agerpres.

O companie israeliană producătoare de tehnică militară a prezentat recent o nouă bombă cu fragmentare denumită MPR-500, ce are o forţă de penetrare superioară şi este compatibilă cu sistemul de ghidaj american Boeing JDAM. Această armă "este ideală pentru ţintele fortificate din zonele urbane dens populate sau amplasate în apropierea trupelor aliate şi poate să străpungă un strat de ciment cu o grosime de un metru sau să perforeze pereţi ori solul într-o adâncime de doi metri".

Netanyahu a ridicat şi problema crizei din Siria în discuţia cu Obama, subliniind îngrijorarea statului evreu faţă de posibilitatea ca armele chimice deţinute de regimul Bashar al-Assad să ajungă pe mâinile grupării şiite libaneze Hezbollah.