Răzvan Murgeanu: PNDI a fost atacat de Opoziţie, creând o percepţie falsă

Răzvan Murgeanu: PNDI a fost atacat de Opoziţie, creând o percepţie falsă

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) rezolvă multe probleme de modernizare a localităţilor, însă atacurile USL duc în derizoriu proiectele Guvernului.

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Răzvan Murgeanu, a explicat într-un interviu acordat "Eveniemntului zilei" ce presupune PNDI şi că, în pofida atacurilor Opoziţiei, li­ci­taţiile sunt organizate în Sis­temul Electronic de Achiziţii Publice, toate informaţiile fiind la vedere şi regulile respectate.

EVZ: Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, pe scurt PNDI, rămâne una dintre ţintele de atac politic ale Opoziţiei, deşi toate lumea este de acord că investiţiile prevăzute în acest program sunt absolut necesare? Răzvan Murgeanu: Trebuie să o spun din capul locului: ţara are nevoie de toate investiţiile prevăzute în acest program! Politicienii PSD şi PNL critică PNDI pentru că ştiu că acesta corespunde aşteptărilor oamenilor: rezolvă lipsa de infrstructură socială şi de utilităţi din sute de localităţi, creează locuri de muncă. Asta înseamnă că Opoziţia practică un atac politic derizoriu, altfel obişnuit în stra­tegia USL care nu este în stare să construiască nimic, ci doar vrea să distrugă ce face Guvernul. Programul presupune investiţii de primă-necesitate, construirea a 650 de creşe şi grădiniţe la nivelul fiecărui judeţ din ţară, ceea ce reprezintă un total de 25.000 de locuri pentru copii, reabilitarea şi moder­ni­zarea a 10.000 de kilometri de drumuri jude­ţene şi de interes local şi construirea de reţele de alimentare cu apă şi canalizare în localităţile care nici acum nu dispun de aceste servicii publice elementare.

Atacurile Opoziţiei se referă la modul în care se alocă lucrările prin PNDI. Cum asiguraţi tran­sparenţa? Licitaţiile sunt organizate în Sistemul Electronic de Achi­ziţii Publice, toate informaţiile sunt la vedere, toate re­gulile sunt respectate. Pentru că bu­ge­tul nu are bani, programul este conceput pe modelul cre­ditului-furnizor, un instrument foarte des folosit în ţările europene şi nu numai, pentru finanţarea in­ves­tiţiilor guvernamentale. Asta înseamnă ca firmele care doresc să lucreze în PNDI, fac lucrările iniţial din banii proprii urmând ca statul să le plătească în anii următori. Din acest motiv, la licitaţiile de atribuire participă doar acele societăţi sau asocieri de so­cietăţi care sunt suficient de mari şi puternice ca să poată suporte astfel de investiţii. Nu vin firme cu trei angajaţi şi două buldozere, ci firme cu logistica necesară şi cu banii ne­ce­sari. Din păcate, nu există atâţia doritori câte investiţii pot fi derulate prin PNDI, pentru că este greu ca fir­mele să aibă fi­nan­ţare proprie, iar băncile dau greu astăzi cre­dite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziţia susţine că direcţionaţi investiţiile doar către judeţele PD-L şi UDMR. Nici nu ai ce să răspunzi mai simplu decât să îi pui să îşi întrebe primarii şi preşedinţii de consilii ju­de­ţene. Vor vedea că aceştia îşi doresc acest program deoarece el cuprinde absolut toate judeţele ţării fără excepţie şi indiferent de coloratura poli­tică. Cine spune altceva, minte voit sau în necu­noştinţă de cauză.

INVESTIŢII

"Este uşor să guvernezi când nu e criză economică" Cu toate acestea, critici vin şi din partea FMI şi a Comisiei Europene. Să fim înţeleşi, FMI şi Comisia Europeană nu critică programul în sine şi nici nu contestă utilitatea tuturor acestor investiţii, ci din contră. Ei spun că este că toate in­vestiţiile prevăzute în PNDI sunt necesare. Cum este normal, grija domnului Jeffrey Franks şi a organismului financiar pe care îl reprezintă, se referă la chestiunile pe care le ridică acest program în ceea ce priveşte influenţarea deficitului bugetar şi, de aceea, a cerut includerea lui în bugetul de investiţii. Care este atunci, în prezent, stadiul de implementare al programului? În acest moment au fost deja semnate câteva contracte pentru reabilitări de drumuri. Pe de altă parte, Guvernul caută cel mai bun mecanism de implementare, în condiţiile în care nevoia de investiţii este incontestabilă, dar există şi o obligaţie asumată în relaţiile cu instituţiile financiare internaţionale de a avea un deficit redus în acest an. Interesul pentru începerea lucrărilor este foarte mare. Zilnic, la noi, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tu­rismului, vin primari şi ne întreabă când încep lucrările. Sunt localităţi în criză de locuri la grădiniţe şi creşe, sunt drumuri locale care au nevoie urgent de reparaţii. Ca o concluzie, vreau să spun că este uşor să guvernezi şi să pui în practică tot felul de proiecte, când nu este criză economică şi sunt bani la buget, aşa cum a fost în guvernarile PSD şi PNL. Un ministru bun, un Guvern bun, este cel care reuşeşte să găsească soluţii să facă investiţiile necesare în timp de criză, atunci când bugetul este gol. GESTIONARE

Ce este PNDI? Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) este cel mai mare plan de investiţii în infrastructura publică din ultimii 20 de ani şi se derulează în perioada 2011 - 2020. PNDI va finanţa atât proiecte noi, cât şi proiecte pregătite pentru finanţare din fonduri europene, dar pentru care nu au mai ajuns banii europeni. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va gestiona, în cadrul PNDI, următoarele sub-programe: 10.000 km drumuri judeţene şi de interes local, modernizarea localităţilor, sistem de canalizare, epurarea apelor uzate şi alimentarea cu apă a localităţilor. Valoarea totală a lucrărilor din cadrul celor trei sub-programe gestioante de MDRT este de 16,125 miliarde de lei. CV

Răzvan Murgeanu, secretar de stat

  • 2009-prezent: secretar se stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.
  • 2004, 2005-2009: Viceprimar al Capitalei - coordonarea activităţii privind utilităţile publice.
  • 2001-2004: Director general - coordonarea activităţii privind utilităţile publice.
  • A terminat Facultatea de Construcţii Hidrotehnice şi are un Master în Ştiinţe Militare.

"Ţara are nevoie de toate investiţiile prevăzute în acest program!“ RĂZVAN MURGEANU, secretar de stat MDTR