Coaliția de guvernământ de la Atena a ajuns la un acord privind noile măsuri de austeritate

Coaliția de guvernământ de la Atena a ajuns la un acord privind noile măsuri de austeritate

Cele trei formaţiuni parlamentare din Grecia, membre ale coaliţiei de guvernământ condusă de Lucas Papademos, au ajuns la un acord privind noile măsuri de austeritate cerute de creditorii externi în schimbul deblocării primelor tranşe din ajutorul de 130 de miliarde de euro negociat cu Atena, scrie BBC.

Papademos a negociat aproape opt ore miercuri seară cu liderii celor trei formaţiuni parlamentare reprezentate şi în guvernul de tranziţie de la Atena – PASOK (socialist), Noua Democraţie (conservator) şi LAOS (extremă dreapta).

Tratativele s-au încheiat aseară cu un acord privind diminuarea salariilor din sectorul public, dar fără nicio înţelegere legată de reforma pensiilor.

Astăzi, cele trei partide au căzut la învoială privind reforma pensiilor, dar niciun anunţ oficial nu a fost încă făcut în acest sens. Surse guvernamentale au declarat că liderii celor trei partide ar fi găsit alte surse pentru economisirea celor 300 de milioane de euro care ar fi rezultat din tăierea pensiilor în cursul acestui an. Un oficial a dezvăluit că cele 300 de milioane de euro vor fi recuperate din reducerea bugetului alocat apărării.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a confirmat că există un consens la nivelul coaliţiei de guvernământ de la Atena privind toate măsurile de austeritate ce urmează să fie luate.

"Astăzi avem o întâlnire la nivel de miniştri de finanţe ai ţărilor din zona euro şi vom primii toate detaliile despre acest acord şi despre măsurile următoare", a declarat acesta.

Înainte ca acordul să fie anunţat, sindicatele elene ameninţaseră cu o grevă generală de 48 de ore – mâine şi sâmbătă. "Nu vom accepta aceste măsuri. Vom răspunde cu o revoltă socială", a avertizat Ilias Iliopoulos, liderul sindicatului ADEDY. Tăieri de salarii și de posturi Potrivit unor informaţii vehiculate în ultimele zile, măsurile din acest acord ar cuprinde între altele o scădere cu 20 la sută a salariului minim, de la 751 de euro, cât este în prezent, la 600 de euro, tăierea unor pensii complementare şi dispariţia a 15.000 de posturi din sectorul public.

Se negociază şi reducerea salariilor în sectorul de stat. Creditorii internaţionali  au cerut reducerea locurilor de muncă în poliţie şi în armată şi există propuneri de concediere a profesorilor care lucrează cu contracte temporare de muncă, ca parte a intenţiei de a renunţa la 150.000 de angajaţi din sectorul bugetar până în 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News