Premierul Dăncilă merge la Iohannis cu o nouă garnitură de miniștri
- Adrian Dumitru
- 26 august 2019, 06:35
Premierul Viorica Dăncilă îi trimite, astăzi, președintelui Klaus Iohannis propunerile de miniștri, după remanierea care a avut loc în ultimul Comitet Executiv. La Justiție, Ana Birchall a fost înlocuită cu judecătoarea Dana Gîrbovan, la Educație a fost nominalizat Șerban Valeca, la Interne Mihai Fifor. Deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, a fost nominalizat vicepremier pentru probleme economice și Ana Birchall rămâne la coordonarea departamentului Parteneriate Strategice.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu comentează aceste propuneri înainte de a le primi în scris. În schimb, liderul PNL Ludovic Orban a criticat dur nominalizările PSD.
Joi, Ana Birchall a prezentat un proiect de OUG potrivit căruia procedura eliberării condiționate era îngreunată, vârsta pentru eliberarea condiționată era de 65 de ani, nu 60, și perchezițiile domiciliare, în caz de flagrant, erau permise la orice oră. Vineri, premierul a anunțat că Birchall va fi înlocuită de la conducerea Ministerului Justiției și că din propunerile de proiect rămân doar prevederile referitoare la înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.
Independentă la Justiție
Viorica Dăncilă a spus că nu are ce reproșuri să-i facă Anei Birchall, dar că prin nominalizarea judecătoarei Dana Gărbovan vrea ca la Justiție „să fie cineva care cunoaşte foarte bine mediul în care lucrează magistriaţii, cineva care a lucrat alături de magistraţi, cineva independent, şi nu am vrut ca să mai fie cineva înregimentat politic”. Judecătoarea a comentat propunerea și a respins atacurile Opoziției.
„Am acceptat de principiu propunerea, cu condiția de a-mi fi asigurată independența deplină în exercitarea mandatului și, de asemenea, ca Președintele Klaus Iohannis să fie de acord de principiu”, a afirmat Gârbovan. Aceasta a adăugat că nu vrea ca ministerul să fie subiect de dispute politice și electorale între palate, ci să inițieze discuții publice constructive pentru a se găsi soluții la problemele din Justiție. Pentru că, spune judecătoarea, pe lângă problema traficului de persoane și a criminalității, Justiția are probleme recurente ce nu au fost soluționate, cum sunt cele legate de resursele umane și infrastructură sau de supraaglomerarea instanțelor și parchetelor, probleme neglijate până acum.
A ieșit din umbră
Liberalul Gabriel Dumitrașcu, care a activat în sectorul economic la nivel de vârf, și în domeniul privat, dar și la stat, atacă dur decizia referitoare la Iulian Iancu despre care spune că acționează de mai bine de 15 ani ca un „ministru din umbră” informal al PSD pe probleme energetice. „Are un cuvânt greu de spus la configurarea, dezbaterea sau amânarea tuturor politicilor și proiectelor de legi legate de sectorul energiei, dar și în numirile de miniștri, secretari de stat și directori din sectorul energetic, precum și în numirile din conducerea ANRE”, a spus Dumitrașcu.
De prestația lui Iulian Iancu au fost nemulțumiți și cei din ALDE, mai ales după schimbările și votul dat în Camera inferioară pentru Legea offshore. Și liberalii îl taxează dur pe acesta. „Iulian Iancu este perceput drept omul Gazprom în România și a torpilat proiectele legislative menite să permită apariția unui cadru investițional. Comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu, a amânat și modificat de mai multe ori proiectul de lege offshore, necesar pentru demararea producției de gaze din Marea Neagră.
În cele din urmă, majoritatea PSD-ALDE a adoptat o formă a legii criticată de companiile care au concesiuni în Marea Neagră, pentru că încălca principiile negociate cu Guvernul”, susține Ludovic Orban. În ceea ce privește Ministerul de Interne, dacă Iohannis îl va accepta pe Mihai Fifor, care deține interimatul după demisia lui Carmen Dan, și după mandatul de numai câteva zile al lui Nicolae Moga, acesta va renunța la poziția de vice-premier pentru Parteneriate Strategice, unde va trece Birchall.
La Educație, liderul PSD Argeș, senatorul Șerban Valeca, a declarat că nu este preocupat să înceapă marile reforme, ci mai degrabă să rezolve și la nivel național problemele toaletelor din curtea școlii, așa cum a făcut și în județul pe care-l conduce.
Convocați prin SMS pentru sesiunea extraordinară
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a convocat pentru astăzi, ora 12:30, membrii Biroului Permanent, după ce Opoziția a cerut convocarea sesiunii extraordinare în perioada 26-30 august.
Apoi, la ora 14:00, deputații se întrunesc în plen pentru a aproba ordinea de zi și a programului sesiunii extraordinare. Deputații Opoziției s-au plâns că au fost convocați prin SMS, iar sâmbătă, parlamentarii PSD discutau despre planuri de continuare a ultimei perioade de vacanță.
Prin urmare, asigurarea cvorumului este incertă. Propunerile inițiatorilor sesiunii extraordinare au în vedere mai multe proiecte de acte normative: Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii, Legea recursului compensatoriu, Ordonanța de Urgență 114 și Ordonanța de Urgență 51. Aceasta din urmă se referă la eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice.
Președintele Camerei Deputaților spune că la dezbaterile pe legile justiției prezența instituțiilor și asociațiilor profesionale din domeniu este obligatorie. Referindu-se la cererea Opoziției, de abrogare a OUG 114, Ciolacu avertizează că acest lucru ar avea un impact social negativ, inclusiv în ceea ce privește pensiile și salariile.
„Reprezentanţii partidelor de Opoziţie ar trebui să clarifice până la începutul sesiunii extraordinare dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie, dacă vor să fie tăiate salariile din construcţii, la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, dacă vor să dea frâu liber creşterilor de preţuri la gaze naturale şi energie electrică pentru populaţie sau dacă vor ca peste un milion de români cărora le-a fost restituită taxa auto să fie nevoiţi să o înapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114”, a explicat președintele Camerei Deputaților.
Au cerut convocarea sesiunii extraordinare parlamentarii de la PNL, USR, PMP și Pro România. UDMR și Grupul minorităților naționale, care pot da votul decisiv, nu s-au pronunțat încă.