Poate fi oprit Salvini înainte să devină premier al Italiei? Aceasta e marea dilemă a UE!

Poate fi oprit Salvini înainte să devină premier al Italiei? Aceasta e marea dilemă a UE!

Lunga criză a coaliției de guvernare din Italia a luat sfârșit! Marți, premierul italian Giuseppe Conte și-a înaintat demisia pentru a evita votul de încredere din Parlament pe care l-a cerut liderul Ligii, Matteo Salvini. Ca urmare, mingea se află acum în terenul președintelui țării, Sergio Mattarella, un vechi oponent al partidelor populiste. Ca urmare, marea întrebare pe care și-o pune toată lumea este dacă Mattarella și forțele așa-zis pro-europene din Italia și din întreaga Uniune vor reuși să blocheze încercarea lui Matteo Salvini de a deveni premierul țării.

Președintele Mattarella a demarat deja consultări cu partidele parlamentare. În fapt, șeful statului italian trebuie să găsească răspunsul la o întrebare simplă: E posibilă formarea unei noi majorități guvernamentale sau e nevoie de convocarea alegerilor anticipate? Evident, cea de a doua variantă ar fi cea mai cinstită.

Până la urmă, au trecut ani buni de la ultimele alegeri și electoratul italian pare să-și fi schimbat serios opțiunile, după cum arată succesul obținut de Salvini în alegerile europene, dar și ultimele sondaje de opinie. Dar Mattarella și pro-europenii din Italia și Uniune au alt scop, să blocheze ascensiunea lui Salvini la putere și să înăbușe elanul populist din Italia. Ce șanse au pro-europenii să pună mâna pe putere, aflăm dintr-o analiză făcută de site-ul de stânga politico.eu.

Prima variantă pe care o au la dispoziție adversarii lui Salvini este o alianță a tuturor împotriva acestuia. Unii membri ai Partidului Democrat, dar și foștii parteneri de coaliție ai lui Salvini din Mișcarea 5Stele, încearcă să pună în aplicare „planul Ursula”, un parteneriat între grupurile politice care au votat pentru alegerea Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene. Planul e sprijinit de Bruxelles, dar are două mari slăbiciuni. În primul rând, ar fi nevoie de cooptarea partidului Forza Italia al lui Berlusconi. În al doilea ând, ar fi greu să li se explice alegătorilor cum a fost Liga eliminată din ecuația puterii, deși e cel mai popular partid din Italia.

Această ultimă problemă este, de fapt, și marea slăbiciune a unei coaliții care să-i excludă și pe Salvini, și pe Berlusconi (dacă liderul Forza Italia va accepta să facă o opoziție constructivă și nu va respinge de la bun început guvernarea pro-europeană). Asta ca să nu mai vorbim de faptul că, în opoziție, Salvini ar deveni chiar mai popular decât este acum. Și ar mai fi ceva, Salvini a cerut deja susținătorilor săi să iasă în stradă, să se adune împotriva „loviturii de stat, împotriva democrației” pe care o pregătesc adversarii săi.

Din punctul meu de vedere, nu atașamentul pentru democrație, nici măcar o minimă morală politică nu-i vor determina pe pro-europeni să accepte alegerile anticipate. Dacă Mattarella va alege această variantă, o va face numai dintr-un calcul politicianist. Numai că, în acest caz, Salvini ar deveni în mod clar premier, în fruntea unei coaliții formate din Ligă (36 la sută din intenția de vot, conform sondajelor), Fratelli d’Italia (7 la sută) și Forza Italia a lui Berlusconi (6 la sută).

Jurnaliștii de la Politico susțin, însă, că ar mai exista o variantă, e drept cu șanse mici de a se materializa. E vorba de o reluare a colaborării între Ligă și Mișcarea 5 Stele. Pacea cu Liga ar fi cel mai bun rezultat pentru Mișcarea 5 Stele, care, în orice alt scenariu, ar pierde probabil rolul important pe care îl are în guvern, dat fiind că nu mai are decât susținerea a 19 la sută din electorat. Până la lămurirea situației, atacurile la Salvini cresc în intensitate în presa mainstream. Unii spun chiar că Salvini vrea să se apropie de Rusia și să iasă din UE. Realitatea pare, însă, a fi alta. Alegerea pe care politicienii de la Roma o au de făcut este alta: între Uniunea Europeană franco-germană și America lui Donald Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News