Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi: Este necesar să fie îmbunătăţită legislaţia privind recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni. Acum e profitabil să fii infractor dacă rămâi cu banii
- Andreea Udrea, consultant politic
- 9 decembrie 2014, 16:14
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi atrage atenţia asupra faptului că, potrivit unui raport al organizaţiei non-guvernamentale Expert Forum, rata recuperării prejudiciilor provenite din infracţiuni nu atinge 8% şi din acest motiv, este necesară modificarea legislaţiei în aşa fel încât aceasta să crească semnificativ.
“Justitia functioneaza accelerat; totusi pare inca profitabil să fii infractor. Cei care deturneaza fonduri se gândesc că stau câţiva ani în închisoare, dar nimeni nu se atinge de averea lor sau aceasta este afectată într-o mică măsură: sunt eliberaţi pentru bună purtare şi, eventual, scriu nişte cărţi, iar averile obţinute prin fraude îi aşteaptă în cont. Potrivit studiului Expert Forum, maxim 8% din valoarea prejudiciilor din dosare este confiscată de către ANAF. Dacă ne gândim doar la un singur dosar, de exemplu, cel al retrocedărilor, unde prejudiciul este de 300 de milioane de euro, putem avea o imagine asupra sumelor imense pe care statul le pierde pentru că procesul de recuperare a prejudiciului nu merge până la capăt. In plus, statul roman plateste lunar pentru un astfel de detinut cu averi de milioane de euro aproximativ 2.500 de lei, in timp ce bursele studentilor de elita au o valoare de 400 de lei, iar pensiile persoanelor cu handicap au un cuantum de 200-300 de lei”, a spus deputatul PNL.
Ovidiu Raeţchi a subliniat şi că este necesară o modificare a legislaţiei în sensul introducerii confiscării eficiente a averilor obţinute din infracţiuni. Totodata, deputatul PNL a aratat ca este necesara modificarea legislatiei privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate prin introducerea unor praguri de avere de la care detinutii sa fie obligati sa isi suporte cheltuielile de detentie.
“Este regretabil că, în ultima perioadă, justiţia a început să-şi facă treaba indiferent de culoarea politică a celui care prejudiciaza statul şi pe contribuabili, dacă aceste sume nu sunt ulterior recuperate. Este necesară modificarea legii în aşa fel încât gradul de colectare efectivă a prejudiciului provenit din infracţiuni să crească, dar şi ca România să aibă un cadru legislativ care să permită confiscarea eficienta a averilor obţinute din infracţiuni. În definitiv este vorba despre bani care ar putea fi folosiţi pentru construcţia de spitale, şcoli sau kilometri de autostradă. De asemenea, este necesar ca in Legea privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate sa fie introduse praguri de avere in functie de care detinutii sa-si suporte singuri cheltuielile cu inchisoarea”, a mai afirmat deputatul PNL, potrivit unui comunicat de presă.