Ce influenta are LUNA asupra somnului? Se pare ca barbatii sunt mai LUNATICI decat femeile!

Ce influenta are LUNA asupra somnului? Se pare ca barbatii sunt mai LUNATICI decat femeile!

Ce influenta are Luna asupra somnului? Un studiu recent arata cum fazele Lunii influenteaza durata si calitatea somnului. Luna plina scurteaza somnul si reduce calitatea acestuia. Barbatii sunt mai afectati decat femeile – sunt mai „lunatici”. Originea acestui fenomen insa este destul de misterioasa.

Ati dormit bine azi-noapte? Dar noaptea trecuta? Si pe 6 noiembrie – cum ati dormit? Pe 6 noiembrie era Luna plina – daca ati avut probleme cu somnul sa stiti ca nu sunteti un caz izolat! Nu sunteti nici lunatici si nici....vampiri. Luna este cea care influenteaza somnul! Acesta este rezultatul unor studii recente care au luat in serios posibila influenta a Lunii pline asupra repausului nocturn.

Se pare ca mai toti suferim atunci cand Luna straluceste pe cer si ne inunda cu lumina ei candida si palida. Cercetatorii de la Universitatea suedeza din Goteborg au studiat un numar de 47 de voluntari in timp ce acestia dormeau: le-au inregistrat activitatea cerebrala precum si alte caracteristici legate de modul in care dormeau. Studiul a fost efectuat pe durata mai multor nopti, printre care si nopti cu Luna plina. Care a fost concluzia? Durata somnului in noptile cu Luna plina era redusa cu aproximativ 20 de minute; in plus cei studiati aveau probleme in a adormi si calitatea somnului era mai scazuta decat in noptile intunecata.

Un alt studiu efectuat in Elvetia arata cum ca in noptile cu Luna plina adormim cu 5 minute mai tarziu – timp in care ne invartim in pat in asteptarea lui mos Ene. Faza somnului profund se reduce cu circa 30% si scade nivelul melatoninei, hormomul care favorizeaza somnul.

Sa fie oare de vina cantitatea mai mare de lumina care intra pe ferestre?

Raspunsul este negativ – schimbarile in somn nu au  de-a face cu cantitatea crescuta de lumina din noptile cu Luna plina. Acest lucru a fost confirmat tinand cont ca ambele studii descrise anterior au fost efectuate in camere fara ferestre: deci voluntarii care participau la studiile asupra somnului nu aveau vizibilitate asupra Lunii. Un alt rezultat interesant este cel care arata cum barbatii sunt mai sensibili decat femeile la acest gen de fenomene: sunt cei care sufera mai mult in a adormi si in durata totala a somnului.  Ca si cum un fel de ceas biologic legat de Luna ar fi in functiune in interiorul nostru si, independent de faptul ca vedem sau nu Luna, actioneaza asupra organismului.

Se presupune ca originea acestui fenomen ar fi legata de trecutul indepartat al oamenilor. Primii oameni erau in pericol in noptile cu Luna plina intrucat predatorii puteau sa-i identifice mai usor. S-ar fi dezvoltat astfel un mecanism intern care facea astfel incat in noptile pline de lumina somnul sa fie mai lejer si mai scurt; nopti in care orice miscare putea reprezenta un pericol. Stramosii nostri indepartati nu au avut deloc o viata usoara – nefiind inzestrati cu o forta fizica extrema au trebuit sa isi dezvolte mecanisme care sa-i protejeze si sa-i ajute sa supravietuiasca. Printre acestea se numara si cel legat de somn. Faptul ca barbatii sunt mai afectati decat femeile se poate explica tinand cont ca acestia erau mai expusi pericolelor intrucat de multe ori vanatoarea se prelungea pe mai multe zile – deci noptile cu Luna plina erau mai periculoase pentru barbati decat pentru femei.

Modul concret in care acest mecanism ar putea actiona nu este cunoscut: cum este organismul nostru sincronizat cu Luna nu se stie. Avem receptori specifici? Simtit cumva forta de atractie gravitationala exercitata de Luna? Sau cu totul altceva?

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro