Coșmarul Ebola se apropie. 18 români întorși din Africa, monitorizați. Cine refuză izolarea, poate fi reținut!
- Geta Neacsu
- 15 octombrie 2014, 00:00
Răspândirea Ebola capătă proporțiile unui scenariu apocaliptic: încă un bolnav tratat în Germania a murit, iar în România 18 oameni întorși din țările africane afectate de boală se află sub supravegherea medicilor. Cei care au semne de Ebola și refuză izolarea riscă închisoarea.
Mai mulţi români care au lucrat în ţările africane afectate de epidemia de Ebola şi care au revenit în ţară se află sub supravegherea medicilor de la direcţiile de sănătate publică unde au domiciliul. „La fiecare două zile, li se ia temperatura. Perioada de supraveghere durează 21 de zile de la intrarea în țară”, a recunoscut ieri, mai mult forţat de jurnalişti, ministrul Sănătaţii, Nicolae Bănicioiu, care se teme să dea cifre exacte pentru a nu se crea o isterie asupra subiectului. Între timp, echipamentele medicale performante comandate săptămânile trecute (capsule de transport și costume de protecție) au ajuns ieri la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, unde a fost amenajată și o cameră specială, cu presiune negativă, pentru internarea bolnavilor și s-au pregătit 15 paturi.
Transportul suspecților se face către patru spitale
Protocolul prevede că SMURD trebui să se ocupe de transportul suspecţilor, după ce se sună la 112. „Am pregătit o ambulanță, pe care va lucra personal care a fost instruit. Suspecții de la noi vor fi transferați în București”, ne-a declarat șeful Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, dr. Paul Marinescu. Spitalele pregătite să primească bolnavi sunt, pe lângă Institutul „Matei Balş”, spitalele de boli infecţioase din Cluj, Iaşi şi Timişoara, cu posibilitatea amenajării unor spitale mobile în afara localităţilor.
Oficial european: „Măsurarea temperaturii în aeroporturi este inutilă”
Cât privește încercările de oprire a răspândirii epidemiei prin controlul temperaturii celor care provin din țările afectate, șeful Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, Marc Sprenger, prezent zilele acestea în România, a explicat că din aproape 40.000 de persoane care au fost controlate, doar 77 au avut temperatură, însă niciuna nu avea Ebola.
„Cel mai important este ca cetăţenii statelor membre ale UE care lucrează în ţările afectate să fie informaţi asupra acestor riscuri şi să facă un control medical când părăsesc aceste ţări. Dacă atingi o persoană infectată, perioada de incubație este de două-trei săptămâni. În acest timp nu este niciun fel de simptom, nu transmiți boala, deci screeningul temperaturii la intrarea în țară este inutil. Cel mai important este ca o persoană care vine dintr-o ţară afectată şi constată că are temperatură să fie informată asupra acestei posibilităţi, să contacteze autoritatea de sănătate publică, să fie izolată şi diagnosticată şi să fie identificaţi toţi contacţii acelei persoane”, a afirmat Sprenger.
Inchisoare pentru cei care refuză internarea
Conform legii, toți cei care refuză izolarea sau nu anunță că ar putea avea o boală infectocontagioasă, precum Ebola, riscă închisoarea. Pacienții suspectați sau care au o afecțiune ce pune în pericol sănătatea populației riscă pușcăria de la șase luni la doi ani sau amendă. Pedepsele sunt prevăzute în noul Cod Penal și sunt considerate infracțiuni contra sănătății publice. Pedepsele se aplică dacă atât pacientul, cât și personalul medical responsabil, nu au luat măsuri de prevenire ce au avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli. Oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că pedepsele sunt valabile și în cazul celor care refuză tratamentul medical și să meargă la spital, de exemplu, și, apoi, transmit boala. Pe de altă parte, zeci de persoane care s-au îmbolnăvit în Africa au fost aduse în Europa pentru a fi îngrijite, însă nu toate supraviețuiesc în ciuda îngrijirilor primite. Ieri, un angajat sudanez al ONU, în vârstă de 56 de ani, contaminat cu Ebola și spitalizat de joi în Germania, după ce a fost adus din Liberia, a murit. Riscul de deces poate ajunge la 90% în țările africane, însă în cele cu sisteme medicale performante este mai mic.