EDITORIAL de Dan Andronic: Stratagema Băsescu de izolare a lui Vladimir Putin va avea succes

EDITORIAL de Dan Andronic: Stratagema Băsescu de izolare a lui Vladimir Putin va avea succes

Declarația de luni a președintelui României a surprins pe mulți, atât în România, cât și în străinătate. Analiza radicală a lui Traian Băsescu în privința implicării Federației Ruse în conflictul ucrainean, calificarea regimului lui Vladimir Putin ca „partener al teroriștilor, prin sprijin politic, cu personal calificat, cu armament de toate categoriile, inclusiv greu”, făcută înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe, părea o dezvoltare riscantă a unui conflict cu Federația Rusă și cu Vladimir Putin în special.

De fapt a fost doar un preambul la ceea ce avea să urmeze în numai câteva ore. Declarația președintelui american Barack Obama și discuțiile ulterioare din Consiliul Afaceri Externe conturează un tablou de sancțiuni extrem de curajoase la adresa Rusiei. Și aici, ca și în restul carierei sale politice, Traian Băsescu a intuit corect. Surse diplomatice dintr-o ambasadă europeană ne-au declarat că declarația prezidențială a fost bine primită atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, la nivel diplomatic și personal.

De altfel, în declarația sa de luni, președintele României a reluat și întrebarea pe care o adresase Consiliului European, în privința lipsei de fermitate față de Moscova, poziție susținută puternic de premierul britanic David Cameron și de cancelarul german Angela Merkel.

Pasul următor va fi declararea în mod oficial a separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei ca organizație de tip terorist și interzicerea oricăror colaborări cu aceștia. Această dezvoltare îl va pune într-o situație imposibilă pe Vladimir Putin, care până acum a jucat la maximum pe cartea ruperii Ucrainei și pe „protejarea” minorității ruse din zonă. Din punct de vedere formal, Consiliul European este pregătit să atingă acest nivel imediat după ce guvernul ucrainean va îndeplini toate formalitățile necesare și va declara ca fiind teroriste toate grupările care acționează în zona Ucrainei de est. Doborârea avionului de pasageri MH 17, soldată cu moartea a 298 de oameni,  reprezintă doar ultimul incident de tip terorist, însă poate fi scânteia ce va duce la terminarea colaborării dintre Federația Rusă și separatiștii din estul Ucrainei. În categoria actelor cu caracter terorist intră și folosirea  populației civile pe post de scut uman în jurul unor obiective administrative și militare, răpirea observatorilor OSCE și actele de jaf întreprinse asupra unor unități militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea președintelui României poate pune capăt acestui război ciudat, inițiat în mod evident cu sprijinul Federației Ruse, un război în care nu sunt implicate forțe convenționale, ci mercenari, în care teritorii suverane ucrainene sunt ocupate de militari fără însemne de identificare. Calificarea tuturor acestora ca fiind teroriști va da posibilitatea nu numai pentru instituirea unui cordon sanitar care să limiteze livrările de armament și să garanteze siguranța frontierelor și a spațiului aerian ucrainean, dar va însemna și o lovitură extrem de dură dată oligarhilor ruși ce sprijină regimul lui Vladimir Putin în operațiunea de alimentare a teroriștilor din Ucraina de est. Prin decizia Consiliului European va începe elaborarea unei liste extrem de detaliate cu numelor oligarhilor ruși cu interdicții de deplasare și înghețare de active și conturi bancare.

Doborârea a două avioane de vânătoare ucrainene reprezintă încă o escaladare a conflictului și o dovadă ca este nevoie de acțiuni rapide și de fermitate.