PERCHEZIȚII în cazul PĂDURII de 73 de ha care nu există

PERCHEZIȚII în cazul PĂDURII de 73 de ha care nu există

Șase percheziţii în județele Timiș, Gorj și Mehedinți la sediile unor societăţi comerciale ai căror administratori sunt bănuiţi de săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, într-un caz vizând accesarea de fonduri europene, au fost efectuate, marți dimineață de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor. Prejudiciul creat este estimat la 1.035.000 de lei.

Totul a pornit de la un control al Curții de Conturi, de anul trecut, care a scos la iveală faptul că în județul Timiș, la Cenad, s-a plantat, în 2011, o pădure de 73 de hectare care nu există, toți cei 350.000 de puieți uscându-se.

Primăria Cenad a fost finanțată în acest proiect de Fondul Național de Mediu pentru a planta stejari. În locul pădurii au rămas doar bețe uscate. Execuţia lucrării a fost câştigată de SC Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) Mehedinţi SA, companie condusă omul de afaceri Dan Bălan, ”abonată” la momentul respectiv la banii alocaţi de Guvern pentru împăduriri şi care, potrivit paginii web, are cu totul alte obiecte de activitate. Firma avea de executat ”plantări şi întreţinere”, conform contractului, până în 2016. ”Recepţia finală urma să aibă loc în 2016. În mai 2012, comisia a verificat stadiul plantaţiei, rezultând un procent de prindere de 82%. Apoi a venit seceta şi peste 300.000 de copaci s-au uscat", este explicația halucinantă a lui Nicolae Crăciun, primarul din Cenad.

Primele percheziții au avut loc în martie, la Cenad

În februarie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a dispus începerea urmăririi penale într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru modul defectuos în care s-a derulat proiectul ”Îmbunătăţirea calităţii mediului, prin împădurirea terenurilor agricole degradate constituite în perimetrul de ameliorare a comunei Cenad, judeţul Timiş”. În martie poliţiştii au efectuat o primă percheziţie la Primăria Cenad. Funcționarii publici sunt bănuiţi că au accesat 2.000.0000 de lei, în baza proiectului ce viza împădurirea unor suprafeţe de teren, iar potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi Timiş, investiţia nu s-ar fi materializat. Concret, ancheta a stabilit că din suma totală, angajaţii instituţiei au folosit 1.035.000 de lei, bani care nu pot fi justificaţi în evidenţele contabile. Sub coordonarea procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au extins cercetările și au descins la sedii și puncte de lucru pe raza judeţelor Timiş, Gorj şi Mehedinţi, a patru societăţi comerciale care ar fi fost contractate să efectueze lucrări pe terenurile respective. Reprezentanţii societăţilor au fost aduși  pentru audieri la sediul Parchetului Curţii de Apel Timişoara.