SONDAJ IRES. Opinii şi percepţii ale romanilor cu privire la sport
- Daria Andrie ş
- 13 iunie 2014, 13:33
Chiar și fără echipa națională în competiție, peste jumătate dintre români vor fi spectatorii Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia din fața televizoarelor.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, 58% dintre respondenți spun că vor urmări meciurile din această competiție, chiar dacă echipa națională nu s-a calificat la acest turneu.
Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia este urmărit cu precădere de bărbați (81,5%), de respondenții cu educație medie sau superioară și mai degrabă de cei care locuiesc în Moldova și în regiunea de Sud a țării decât de cei din Transilvania.
Un sfert dintre participanții la studiul IRES (24%) cred că Brazilia este țara a cărei reprezentativă va câștiga această ediție a World Cup. Printre favoritele turneului mai sunt indicate Spania (12%), Germania (6%) și Argentina (4%). Jumătate dintre cei chestionați nu știu să spună care este țara care își va adjudeca trofeul la această ediție.
Fotbalul este sportul preferat al românilor și, deopotrivă, cel mai urmărit.
35% dintre participanții la studiul IRES au indicat fotbalul drept sportul preferat. Topul este completat de gimnastică (13%), tenis de câmp (9%), handbal (5%) și patinaj artistic (4%).
În timp ce majoritatea bărbaților intervievați (59,2%) preferă fotbalul, pe primul loc în preferințele femeilor se află gimnastica (24,1%). Aceasta este urmată de fotbal (12,4%), tenis de câmp (11,2%), handbal sau patinajul artistic.
7% dintre respondenți spun că nu au un sport preferat. Cristalizarea preferințelor în ceea ce privește sportul este influențată de vârstă, educație și gen. Cei mai mulți dintre respondenții fără un sport preferat sunt femei (11,2%), tineri între 18 și 35 de ani (10,8%) și au studii elementare (15,4%).
26% dintre cei chestionați declară că urmăresc frecvent meciuri de fotbal. Tenisul se află pe poziția a doua în topul celor mai urmărite competiții sportive (18%), urmat de handbal cu 11%.
Succesul Simonei Halep din ultima perioadă este urmărit de români.
60% dintre participanții la acest studiu spun că au urmărit unele din meciurile Simonei Halep de la Roland Garros, iar 13% declară că au urmărit toate meciurile susținute de sportiva româncă la acest turneu.
Bărbații, cei peste 65 de ani, locuitorii din mediul urban, cei cu studii superioare și care locuiesc în regiunea de Sud a țării sunt categoriile de public care au urmărit toate meciurile de la Roland Garros disputate de Simona Halep.
84% dintre cei chestionați cred că Simona Halep ar fi meritat să câștige turneul de tenis de la Paris. 9% susțin că nu ar fi meritat.
Un sfert dintre respondenți au un grad ridicat de optimism în ceea ce priveşte parcursul Simonei Halep la Wimbledon şi cred că Simona Halep va câștiga cu siguranță turneul de la Wimbledon, 57% cred că Victoria este probabilă.
Ilie Năstase este indicat de o treime dintre respondenți drept sportivul roman care a câștigat, în trecut, turneul Roland Garros. 15% dintre cei chestionați o indică pe Virginia Ruzici, iar 8% pe Ion Țiriac. 43% dintre cei chestionați nu reușesc să indice numele unui un câștigător român la Roland Garros.
Românii și sportul
Sportul de performanță este practicat de 17% dintre copiii respondenților. O treime dintre cei care practică sport de performanță au ales fotbalul (32%), un sfert au optat pentru artele marțiale (24%), 15% pentru înot, 7% pentru baschet. Tenisul de câmp, handbalul și dansurile sportive sunt practicate de 5%.
Respondenții ai căror copii nu practică un sport de performanță spun că le-ar din plăcut ca aceștia să aleagă fotbalul (24%), tenisul de câmp (13%), handbalul (11%), înotul (9%) sau gimnastica (6%).
Principalele motive indicate de respondenți ca fiind determinante pentru nepracticarea unui sport de performanță de către copiii lor sunt:
- Lipsa posibilităților financiare (19%)
- Distanța până la cel mai apropiat club sportiv (19%)
- Lipsa de interes/concentrarea pe școală/vârsta (11%)
Peste jumătate dintre români (54%) cred că, din punct de vedere financiar, pentru o familie din România este destul de puțin accesibil să își dea copilul să urmeze un sport de performanță, iar 20% cred că este inaccesibil. Totuși, 22% cred că acest lucru este foarte și destul de accesibil.
Nadia Comăneci şi Gică Hagi – cei mai mari sportivi români ai tuturor timpurilor.
29% dintre cei chestionaţi cred că Nadia Comăneci este cel mai mare sportiv român al tuturor timpurilor, în timp ce 27% îl indică pe Gheorghe Hagi.
La mare distanţă urmează Ilie Năstase – indicat de 9% dintre respondenţi, urmat de Simona Halep (6%) şi Ion Ţiriac (5%).
Caracteristicile studiului:
Volumul eșantionului: 1.102 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3%
Perioada anchetei:10 iunie 2014.
Mai multe detalii găsiţi în raportul de cercetare.