China și strategia „broaștei fierte” din Taiwan

China și strategia „broaștei fierte” din Taiwan China / Sursa Foto: Arhiva EVZ

China folosește strategia „broaștei fierte” pentru a pune lumea, mai devreme sau mai târziu, în faţa faptului împlinit al anexării Taiwanului.

China comunistă vrea să ocupe Taiwan fără ca lumea să sesizeze

Strategia mai sus citată presupune fierberea broaștei (insula democratică) la foc mic, ridicând treptat temperatura apei până când broasca este ajunge să fie complet fiartă, aproape fără să-şi dea seama.

În realitate, Xi Jinping ar crește presiunea încetul cu încetul, prin acțiuni care nu constituie un „casus belli”, care sunt subestimate și, prin urmare, nu provoacă un răspuns puternic din partea Taipei și a Statelor Unite, aşa cum a spus într-un interviu pentru Financial Times John Aquilino, comandantul american al teatrului Indo-Pacific

Oficialul, care se apropie de finalul misiunii, spune că în cei trei ani petrecuți în regiune a observat o creștere constantă a tensiunii cauzată de forțele chineze, care și-au sporit agresivitatea: „Sunt din ce în ce mai îndrăzneți și mai periculoși. , pentru ei „forța e egală cu drepturile”, denunță Aquilino.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presiuni tot mai mari din China comunistă

Amiralul își amintește de luna august a anului 2022, când Beijingul a lansat zece zile de manevre majore de incendiu în jurul Taiwanului, cu ocazia vizitei la Taipei a vorbitorului de atunci al Casei americane Nancy Pelosi.

În strâmtoare au zburat zeci de bombardiere chineze și au fost lansate rachete. Iar după acea demonstrație de forță, acum, incursiunile avioanelor cu stea roșie peste linia mediană a Strâmtorii (o frontieră neoficială, dar respectată de zeci de ani) au devenit aproape ceva normal.

În acelaşi timp, unitățile chineze de pază de coastă au început să patruleze în apele din jurul insulelor Kinmen și Matsu, controlate de taiwanezi și considerate o posibilă țintă a unei prime faze a atacului la scară largă.

Alertă în Taiwan

Sursa foto: Xinhua

China, acțiuni în disprețul legislației internaționale

Ultima dată când chinezii „au intensificat focul sub oala în care fierbe broasca” a fost  la câteva ore după plecarea secretarului de stat al SUA Antony Blinken de la Beijing.

În trei ore, apărarea de la Taipei a observat în strâmtoare 22 de avioane chineze, iar peste linia mediană au trecut 12 avioane de luptă Su-30. Un semnal pentru a reitera ceea ce Xi și ministrul său de externe Wang Yi tocmai îi spuseseră lui Blinken: „Taiwanul este o problemă internă, o linie roșie”.

Acum, acțiunea a devenit atât de obișnuită, încât nici măcar nu merită un protest oficial, sau o știre în presa internațională.

Aquilino avertizează că generalii Beijingului „fierb broasca” în jurul Filipinelor, în special la Second Thomas Shoal, atolul din Spratlys care, conform legislaţiei internaționale, se află în zona economică exclusivă a Manilei.

Comuniștii chinezi, tot mai agresivi

În 1999, filipinezii au eşuat la Second Thomas o veche navă de debarcare, Sierra Madre, și țin acolo o patrulă de soldați pentru a revendica suveranitatea națională. Numai că Beijingul împiedică cu agresivitate de luni de zile aprovizionarea și transportul de materiale pentru repararea epavei: unitățile Gărzii de Coastă din China folosesc tunuri cu apă și întrerup traseul bărcilor filipineze. Obiectivul este de a doborî avanpostul fără a trage niciun foc.

Chinezii și-au ridicat deja steagul pe șapte insule Spratlys și au construit altele în Marea Chinei de Sud, umplând atolii cu nisip și beton și fortificându-i apoi cu baterii de artilerie și piste de decolare.

Mai este oare posibil să se oprească focul de sub oala în care fierbe broasca taiwaneză? Aquilino oferă chiar o rețetă: „Pentru a preveni conflictele, este nevoie de un sentiment de urgență din partea noastră și de viteză în furnizarea de sisteme moderne de apărare”. Președintele Joe Biden tocmai a semnat o legislație adoptată de Congres pentru a trimite Taiwanului provizii militare în valoare de 8 miliarde de dolari.

(Articol de Guido Santevecchi, Il Corriere della Sera; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)