ȘOVA despre soarta drumurilor și autostrăzilor. CE PROIECTE se îndreaptă spre reziliere

ȘOVA despre soarta drumurilor și autostrăzilor. CE PROIECTE se îndreaptă spre reziliere

Ministrul Transporturilor a trecut astăzi în revistă starea în care se află drumurile naționale și autostrăzile care se află în execuție în nordul țării.

Executanții șoselei de centură ai Sucevei ar putea primi penalități din cauza întârizierilor. În schimb, lucrările la aeroportul din localitate sunt în grafic.

Contractul pentru DN18, în curs de reziliere

Contractul cu firma de construcţii israeliană Shapir Structures privind modernizarea unui tronson al drumului naţional DN18 ar putea fi reziliat, urmând a fi reluată procedura de atribuire a lucrării, a mai spus Șova. ''Din păcate n-au lucrat, au existat neînţelegeri permanente cu ei. Mâine (n.r.-vineri) Shapir se va prezenta la o ultimă negociere cu CNADNR, pentru că tot mâine este termenul pentru reziliere'', a spus ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a menţionat că firmei israeliene i s-a propus un memorandum prin care CNADNR îşi lua angajamentul de plată a lucrărilor, pe baza căruia firma ar fi putut obţine credit de la orice bancă. ”Nu am înţeles exact de ce nu vor, de ce au refuzat, de ce consideră că e neimportant. Dacă mâine nu se întâmplă o minune, contractul cu Shapir va fi reziliat şi vom relua licitaţiile de la zero pentru DN18”, a spus Şova, citat de Agerpres.

Penalități pentru executanții șoselei de centură

Executantul lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei va primi penalităţi conform legii dacă nu finalizează investiţia, a mai spus ministruș. Potrivit acestuia, motivul întârzierii lucrărilor, în condiţiile în care există finanţare, îl reprezintă lipsa muncitorilor. Pe şantier lucrează doar 25 de muncitori, în loc de minim 90 cât ar fi necesar.

''În momentul de faţă mobilizarea de personal la şoseaua de centură este insuficientă. S-ar putea să fie mai scumpe penalităţile de cât plata muncitorilor. Angajaţi temporar nişte oameni şi terminaţi la timp. Şi aşa a durat prea mult cu şoseaua asta de centură'', a spus Şova.

Autostrada Pașcani- Suceava, din banii de acciză

În ceea ce privește autostrada Paşcani-Suceava-Siret, aceasta va fi realizată cu finanţare din acciza pe combustibili, introdusă la 1 aprilie, studiul de fezabilitate fiind publicat deja pe SEAP.

''Este publicat pe SEAP, deja de două săptămâni, studiul de fezabilitate pentru autostrada Paşcani - Suceava - Siret, ce face parte din coridorul 9. Este prima oară când a fost luată în discuţie această autostradă. Am publicat documentaţia pentru studiul de fezabilitate'', a spus Şova. El a precizat că termenul de depunere a ofertelor este până pe 16 iunie, după care se va propune începerea licitaţiei de lucrări.

Lucrările la Aeroportul din Suceava, în grafic

Astăzi, ministrul a vizitat şantierul de la Aeroportul ''Ştefan cel Mare'' Suceava de la Salcea, unde se realizează lucrări de reabilitare şi modernizare cu fonduri europene, declarându-se apoi mulţumit de stadiul de execuţie. „Situaţia la Aeroportul Ştefan cel Mare este una încurajatoare faţă de alte investiţii'', a spus Şova.

El a anunţat că, miercuri, va intra în şedinţă de guvern cu o ordonanţă de urgenţă prin care urmează să se rezolve o serie de probleme ce blochează proiecte în domeniul transporturilor, în special în ce priveşte aeroporturile, pentru că se va schimba sistemul clasic de rambursare cu acela de decontare.