Televiziunea publică îl cenzurează pe Traian Băsescu

Televiziunea publică îl cenzurează pe Traian Băsescu

Jurnalista Brîndușa Armanca susține că TVR 3 a refuzat să difuzeze un interviu cu președintele României.

Traian Băsescu nu are loc la TVR 3. Un interviu acordat de acesta Brîndușei Armanca (oto) a fost scos de pe post, deși promo-ul anunța că emisiunea va fi difuzată la TVR 3 și TVR Timișoara. 

„Asistaţi la un act de cenzură: cu 40 de minute înainte de difuzarea interviului cu Traian Băsescu, am fost sunată pentru a mi se aduce la cunoștință că TVR 3 nu îl va transmite. De la un anume Bucuroiu citire. Fără explicaţii. L-am contactat pe Stelian Tănase. A promis că se va interesa. Nimic nu motivează acest act”, a scris jurnalista Brînduşa Armanca pe Facebook, marți seara.

Ieri, în emisiunea „Evenimentul zilei”, difuzată de B1 TV, realizatoarea a spus că nu se teme de repercusiuni pentru că a dezvăluit acest incident. „Soluția pentru jurnaliști este să spună public, ceea ce eu am făcut”, a afirmat Armanca.

Ne puteți urmări și pe Google News

TVR: Băsescu nu era în grilă

„Interviul a avut o durată de 50 de minute şi a fost difuzat integral, ca ediţie specială a emisiunii «Totul la vedere», pe frecvenţa regională a studioului TVR Timişoara în data de 13 mai, de la ora 22.00, precum şi pe site-ul www.tvrplus.ro. Așadar, cazul de «cenzură» invocat nu se poate aplica asupra unei emisiuni care nu figurează în grila de programe a unui canal”, se afirmă într-un comunicat al televiziunii publice, în replică la acuzațiile Brîndușei Armanca.

Și directorul canalului TVR 3, Răzvan Bucuroiu, s-a grăbit să nege orice act de cenzură. „Nu s-a pus problema ca acest interviu să fie difuzat integral şi pe alte canale ale SRTV, 1, 2 sau 3. Această obligaţie nu deriva din niciun fel de discuţie şi din niciun fel de protocol, nici intern, nici cu alte părţi (...) Eu cu această doamnă Armanca nu am avut niciun fel de discuție, nici telefonică, nici pe SMS, nici pe e-mail. Nici măcar nu o cunosc, nu am avut plăcerea ca să stau de vorbă cu dânsa vreodată”, a spus Bucuroiu.  „Nu mi-aș permite să îl cenzurez pe președinte, asta ar fi culmea”, a afirmat directorul TVR 3.

PMP cere demisii

Președintele PMP, Eugen Tomac, a cerut demisia directorului TVR 3, Răzvan Bucuroiu, şi a directorului general Stelian Tănase, arătând că organizația PMP de tineret va picheta sediul TVR pentru a cere plecarea celor doi. Vicepreşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Marius Paşcan (PDL), a cerut conducerii SRTV să ofere explicaţii în legătură cu nedifuzarea interviului cu Băsescu, precum şi intervenţia Comisiei de Etică din cadrul postului public.

Scandalul „Ponta la Eurovision”

Recent, televiziunea publică a fost în centrul unui alt scandal: mediatizarea excesivă a prezenței lui Victor Ponta la Eurovision. „Domnul Ponta s-a aflat la finala Eurovision de la Copenhaga, iar prezența sa ar fi trebuit să fie reflectată ca vizită privată. Organizatorii Eurovision nu adresează invitații decât delegațiilor naționale, iar domnul Ponta nu avea cum să se afle în această delegație (...) Cu toate acestea, TVR a mediatizat excesiv prezența premierului pe durata desfășurării competiției, ca și cum dumnealui s-ar fi aflat acolo în vizită oficială”, se arată într-un protest semnat de doi membri ai consiliului de administrație al TVR, Romina Surugiu și Radu Carp. Ei au spus că vor aduce acest caz în atenția CNA.