EVZ CHIȘINĂU. Fermierii din Dubăsari se uită cu strângere de inimă la pământurile lor din Transnistria
- Olga Țîganescu
- 22 aprilie 2014, 05:24
Autoritățile separatiste insistă ca aceștia să plătească arenda pentru propriile loturi de pământ
Fermierii din raionul Dubăsari încă nu au obţinut accesul la terenurile agricole aflate după traseul Tiraspol-Camenca, în zona aflată sub controlul separatiștilor din Transnistria. Motivul: nici la ultima întrunire a reprezentanţilor politici din partea Chişinăului şi a Tiraspolului, implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, nu au ajuns la un numitor comun în această problemă.
Autoritățile transnistrene insistă asupra obligației fermierilor de a achita arenda terenurilor. Atâta timp cât autoritățile nu se pot înțelege și nu pot găsi o soluție care ar împăca ambele părți, fermierii înregistrează pierderi.
Chișinăul va trebui să compenseze pierderile
Şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, susţine că, dacă problema fermierilor nu va fi soluţionată, Guvernul de la Chişinău va trebui să compenseze pierderile. „Am făcut apeluri la adresa Tiraspolului. I-am rugat să evite politizarea subiectului în cauză, să abordeze problema corect. În cazul în care nu se va reuşi identificarea unei soluţii, atunci compensarea pierderilor şi a cheltuielilor va fi discutată de autorităţile moldoveneşti”, a menționat Gheorghe Bălan.
Ulterior, la întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, Nina Ștanski, așa-zisul ministru de externe al nerecunoscutei Republică Moldovenească Transnistreană (RMN), a declarat că taxa pentru arenda pământului pentru fermierii din Dubăsari este un element esenţial în procesul de negocieri cu autoritățile centrale. „Am pornit de la necesitatea încheierii unui contract de arendă. Partea moldovenească este de părere că e o cerinţă inacceptabilă. Din păcate, astăzi am reuşit să convenim doar asupra formei, dar nu şi asupra conţinutului”, a declarat Ștanski.
În replică la aceste declarații, Eugen Carpov a menționat că autoritățile moldovenești caută soluții pentru a acoperi pierderile fermierilor și acest lucru trebuie efectuat cât mai rapid. „Lucrul acesta îi priveşte nu doar pe fermierii care au început deja lucrările, dar şi pe cei care au drepturi asupra acestor loturi de pământ. Bineînţeles, unii dintre ei şi-au pierdut sursa de existenţă. Deci, trebuie căutate şi posibilităţi pentru compensaţii. Dar aceste probleme nu sunt prioritare. Ceea ce discutăm acum aici este calea de ieşire din impas. Ea poate fi găsită. Am propus modele care, din păcate, nu au fost auzite”, a spus Carpov.
Organizațiile nonguvernamentale susțin fermierii din Dubăsari
La începutul săptămânii trecute, Asociația „Promo-Lex” a făcut un apel public către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, prin care a cerut să fie anulat proiectul de lege care ar exclude taxele de import pentru agenții economici din stânga Nistrului. Organizația nonguvernamentală a mai cerut ca banii care vor fi acumulați din aceste taxe să fie transferați într-un fond special pentru fermierii care nu-și pot lucra pământurile din cauza autorităților transnistrene și chiar sunt amenințați cu închisoarea.