Unde s-au cazat cei mai mulți turiști străini de Paște
- Elena Butnaru
- 21 aprilie 2014, 16:58
Aproape 70.000 de români şi-au petrecut Paştele la pensiunile din ţară, cele mai solicitate regiuni fiind Maramureş, Neamţ, judeţul Braşov (Bran-Moieciu, Fundata, Râşnov) şi nordul Olteniei, a anunţat luni într-un comunicat Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).
Gradul de ocupare a ajuns, în perioada Paştelui, la 70%. În acest an, cei mai mulţi români au ales sejururi care au inclus mai mult de 3 nopţi de cazare pentru regiuni mai îndepărtate sau mai izolate, precum Maramureş, Neamţ sau Delta Dunării. Cea mai căutată zonă de relief a fost cea submontană. În medie, un sejur de 3 nopţi cu demipensiune s-a încadrat în intervalul 450 - 600 de lei de persoană.
ANTREC arată că în ultimii ani s-a diversificat agrementul la pensiuni. Turiştii cu spirit de aventură pot practica raftingul pe râuri precum Bistriţa, Jiu sau Arieş, ciclism, beneficiază de programe de picnic, inclusiv în Delta Dunării. Totodată, administratorii au inclus în programe vizite la mănăstiri, plimbări cu căruţa trasă de cai etc. Pensiunile au pregătit pentru turişti, în funcţie de numărul de nopţi pentru care au optat aceștia, pachete de servicii cu picnicuri în natură, servicii tip spa/relaxare, închiriere biciclete sau drumeţii.
Cei mai mulţi străini care au ales România în perioada de Paşte au optat, de asemenea, pentru turismul rural. În acest an, a coincis, ca dată, Paştele ortodox cu cel catolic şi protestant, fapt care a constituit un avantaj pentru administratorii pensiunilor din România. Astfel, în Bihor au venit turişti maghiari şi polonezi, iar francezii, italienii sau britanicii au ales cu precădere pensiunile din Maramureş.