EUROPA, îngrijorată de rezultatul referendumului ANTI-IMIGRAȚIE din Elveția

EUROPA, îngrijorată de rezultatul referendumului ANTI-IMIGRAȚIE din Elveția

Franța și Germania și-au exprimat îngrijorarea legată de votul Elveției de a introduce cote stricte pentru imigrația din țările membre UE, scrie BBC News.

UPDATE ora 16.00: Cetăţenii francezi care lucrează în Elveţia nu vor fi afectaţi, pe termen scurt, de rezultatul referendumului în favoarea limitării imigraţiei, a declarat, luni, ministrul francez al Afacerilor Europene, Thierry Repentin, informează AFP, citată de Agerpres. „Franţa regretă rezultatul votului”, dar îi asigură pe lucrătorii frontalieri că nu vor fi afectaţi pe termen scurt, a precizat ministrul Thierry Repentin, la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE. „Guvernul elveţian are trei ani la dispoziţie pentru implementarea rezultatelor votului”, a mai precizat ministrul Thierry Repentin, care îl înlocuieşte la reuniunea de la Bruxelles pe ministrul de Externe, Laurent Fabius.

Sunt în jur de 150.000 de lucrători francezi care muncesc în Elveţia, conform datelor Sindicatului Naţional al Lucrătorilor Frontalieri din Franţa. „Votul poate avea repercusiuni serioase asupra relaţiilor între Uniunea Europeană şi Elveţia”, a precizat la rândul său şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders. Rezultatele finale Rezultatele finale au arătat că 50,3% dintre cei care au participat la vot s-au pronunțat în favoarea acestei măsuri.

Votul invalidează acordul dintre UE și Elveția referitor la libera circulație a persoanelor.

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că votul „va provoca o serie de dificultăți pentru Elveția”. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a spus că această măsură va „afecta Elveția, care va trebui să privească doar spre interior”.

Initțiativa de a organiza un referendum a aparținut partidului de dreapta Partidul Poporului Elvețian (SVP), în contextul dezbaterilor tot mai aprinse din Europa pe tema migrației și a impactului asupra libertății de circulație.

Deși nu este membră UE, Elveția a adoptat o mare parte din acquis-ul comunitar. Comisia Europeană a anunțat deja că regretă rezultatul referendumului și va examina implicațiile acestora. Uniunea Europeană va analiza implicaţiile votului elveţienilor de limitare a imigrației

Libera circulație a persoanelor este una dintre cele patru libertăți importante pe piața unică a UE, pe care se bazează peste jumătate din exporturile Elveției.

Votul a demonstrat diviziunile tradiționale, între zonele francofone care au votat împotriva impunerii unor restricții, cele germanofone, în care votul a fost împărțit (și pro și contra) și cele din cantonul italofon, Ticino, unde s-a votat clar „pentru”.

În plus, orașele cu număr mai mare de străini - Basel, Geneva și Zurich - au votat împotriva cotelor propuse, în timp ce zonele rurale au fost „pro”.

Economia elvețiană este în plină creștere, în acest moment, șomajul este redus, dar mulți locuitori ai Elveției de tem de imigrație și efectele ei. Anul trecut 80.000 de imigranți au sosit în țară, străinii reprezintă acum 23% din populație. Este cea de-a doua mare populație străină dintr-o țară din Europa, după Luxemburg.

Comisarul pentru justiție, Viviane Reding, a declarat pentru Financial Times că „piața unică europeană nu este ca brânza elvețiană - nu poți avea o piață cu găuri în ea”.

Fabius a declarat pentru postul public de radio că acestea sunt „vești proaste atât pentru Elveția, cât și pentru Europa”. „Europa își va revizui relațiile cu Elveția”, a adăugat el.

Iar ministrul german de Finanțe a adăugat că votul trebuie luat în serios: „Acest lucru demonstrează că în această lume globalizată, oamenii se simt mai incofrtabili față de lipsa limitării liberei circulații”.

Ne puteți urmări și pe Google News