Ponta a fost pus la colţ, pe coji de nuci. Cu cât mai des, cu atât mai bine
- Mălin Bot
- 16 ianuarie 2014, 13:48
Atitudinea de avocat al corupţilor, pe care o afişează tot mai ostentativ prim-ministrul Victor Ponta, a fost ferm sancţionată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este un semnal important care trebuie emis cât mai des către politicienii cu mentalităţi comuniste sau care servesc interesele unor mafioţi.
Dacă nu şi-a propus expres să pună presiune pe magistraţi, pentru a favoriza corupţii din propriul partid, Victor Ponta se face vinovat cu siguranţă de o atitudine comunistoidă, complet nepotrivită pentru un lider politic şi şef de guvern, într-o ţară democratică.
Nu se poate explica în alt mod, dacă plecăm de la premisa că acest politician are o inteligenţă peste medie, atitudinea publică tot mai agresivă a lui Victor Ponta împotriva procurorilor şi judecătorilor care trimit politicienii mafioţi la puşcărie.
Cazul Năstase nu este singurul în care prim-minsitrul a emis public opinii denigratoare la adresa judecătorilor şi a sistemului de Justiţie care combate corupţia. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a declarat că prim-ministrul Victor Ponta a subminat autoritatea judecătorească şi în dosarele Becali sau Fenechiu. Declaraţia a fost făcută la intrarea în sedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii în care s discută atitudinea lui Ponta.
Declaraţia, aparent considerată dură, este elegantă în comparaţie cu gravitatea situaţiei provocată de şeful guvernului. Un prim-ministru nu poate acuza cea mai înaltă instanţă judiciară a ţării pe care o conduce că nu aplică legea corect şi că acţionează pe alte criterii decât cele legale.
Dincolo de principii democratice, declaraţiile lui Victor Ponta sunt grave şi dintr-o perspectivă mai pragmatică. Ce ar trebui să înţeleagă din asta cetăţenii care respectă autoritatea Guvernului României? Că nicio sentinţă nu trebuie respectată? Cum îşi imaginează orice politician cu un dram de minte că se poate administra o ţară în care şeful Guvernului dinamitează autoritatea instanţelor de judecată? Ce se face domnul prim-ministru Victor Viorel Ponta, doctor în Drept, dacă cei vizaţi de o hotărâre de guvern refuză să o respecte şi sunt aduşi în faţa unei instanţe? Le va spune şi lor că sunt victime ale unui proces politic? Ce se face dacă toţi infractorii condamnaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl iau în serios şi se declară deţinuţi politici?
Răspunsurile pentru întrebările de mai sus descriu efectele grave ale mentalităţii pe care o expune constant domnul Victor Ponta, cand se pronunţă public pe cazuri de corupţie. Descriu un lider politic care se etichetează ca avocat al corupţilor şi apărător al mafiei din politică. Cum poate un astfel de om să guverneze o ţară în interesul cetăţenilor ei şi nu pentru mafie?
Ce viitor e capabil să construiască un astfel de om? Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-a pus astzi la colţ, pe coji de nuci, pe prim-minsitrul Victor Ponta. Declaraţiile doamnei Livia Stanciu sunt corecte, însă nu suficiente. Demonstrează că magistraţii nu sunt dispuşi să-şi vândă demnitatea pentru a ajunge iar sub bocancul vreunui politician, ca în perioada comunistă sau în cele care au urmat.
Sistemul judiciar a dobândit o independenţă necesară pentru consolidarea democraţiei, dar care trebuie constant apărată din interior.
Magistraţii sunt cei care trebuie, în primul rând, să-şi apere independenţa şi demnitatea cu toată forţa şi la nivelul dezbaterii publice, prin reprezentanţii lor. ”Noi am afişat decenţă întotdeauna. Nu am ieşit după fiecare atac al politicienilor”, a explicat Livia Stanciu lipsa unei reacţii dure mai devreme.
Politicienii care intră cu bocancii în Justiţie nu trebuie trataţi cu decenţă. Pentru ei ”decenţa” este o slăbiciune pe care o exploatează cinic în favoarea celor care îşi doresc un sistem judiciar ineficient şi obedient.
- Mircea Badea, pițiponcul de la pagina 5
- Învăţătoarea şpăgară, faţa hidoasă a unei mentalităţi josnice care nu trebuie tolerată
- Un grup infracţional organizat politic preia controlul total în România
- Rânjetul lui Ion Iliescu şi argumentele toante ale autorilor hipsteriei de la Pungeşti
- ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
- România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
- Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
- Milițienii care te rup în bătaie și judecătorul șmecher
- Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
- Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
- Un şantier nu vine niciodată singur
- România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
- România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
- România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
-
România, așa cum nu o vezi la TV: Misterul telecabinei de aur de pe acoperișul României
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai! Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:
- Caracatița care înhață România
- Republica Bananieră România
- Paradoxul Felix: securiștii prosperă, victimele sunt condamnate
Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!