Taxiurile CUBANEZE se privatizează!

Taxiurile CUBANEZE se privatizează!

Guvernul cubanez a transformat în întreprinderi private şoferii de taxi, până în prezent angajaţi de stat, pentru a le îmbunătăţi serviciul şi reduce numărul de funcţionari.

Ziarul Granma (organ oficial al Partidului Comunist Cubanez), citat de AFP, mai informează că "decizia de a generaliza această formă de gestionare", experimentată din 2010 de o companie de taxiuri din Havana, este de "a rezolva o serie de dificultăţi" aferente acestei activitaţi, potrivit articolului.

Nou sistem

"Sistemul tradiţional de stat nu a fost în măsură să rezolve" problemele şi "de-a lungul timpului s-a tradus prin scăderea calităţii serviciilor", adaugă ziarul. Printre alte probleme sunt menţionate: "neregulile în serviciu, însuşirea veniturilor de către şoferi, personalul supradimensionat" şi "un parc auto învechit".

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul sistem prevede ca angajaţii companiilor publice să se organizeze în cooperative, o formulă preferată de preşedintele Raul Castro în cadrul numeroaselor reforme economice implementate în ultimii ani pentru "actualizarea" modelului cubanez moştenit din epoca sovietică. Potrivit Granma, "având în vedere rezultatele pozitive" obţinute prin experimentele efectuate la Havana şi din 2011 în staţiunea balneară Varadero (140 km est de Capitală), măsura va fi extinsă pe parcursul anului la toate companiile de taxi publice ce facturează serviciile lor în valută.