Ce urmărește Putin în Siria? Rusia bombardează poziții ale rebelilor, nu ale ISIS

Ce urmărește Putin în Siria? Rusia bombardează poziții ale rebelilor, nu ale ISIS

Ce vrea de fapt Rusia în conflictul sirian și cum ar trebui să reacționeze Occidentul la imixtiunea Moscovei? Într-un comentariu publicat pe Deutsche Welle se arată că „intruziunea directă şi deschisă a Rusiei în acest complex război, iniţial local, apoi regional, purtat de ani de zile prin interpuşi a sporit confuzia şi temerile oricum ample ale celor ce încearcă să înţeleagă ce se petrece şi ce ar trebui făcut”.

Rusia pretinde că ar fi bombardat poziţii ale statului islamic, aserţiune respinsă clar şi fără echivoc de surse credibile ale opoziţiei siriene. De pildă de Sadiqu al-Mousllie, reprezentant al Consiliului Naţional Sirian, intervievat de postul naţional de radio german, Deutschlandfunk. Potrivit lui, Rusia a bombardat mai degrabă civili decât instalaţii ale teroriştilor islamici, potrivit Deutsche Welle .

Autorul articolului precizează că Moscova urmăreşte să consolideze scindarea de facto a ţării şi controlul regimului Assad, aliat al Kremlinului, asupra litoralului, zona de coastă şi oraşele Homs şi Hama, constituind trunchiul viitorul stat guvernat de regimul de la Damasc.

Afirmaţiile lui privind bombardarea de către ruşi a unor obiective ţinând de opoziţia anti-Assad, dar nu de ISIS, au fost confirmate de oficialii americani. Totuşi, şeful diplomaţiei ruse, Lavrov, a dezminţit integral aceste informaţii, inclusiv uciderea de civili, pretinzând că acuzaţiile occidentale ar fi false.

Teroriştii nu trebuie să se teamă prea mult, pentru că perpetuarea existenţei şi ameninţării lor este în interesul Kremlinului, pentru că oferă un alibi propunerilor ruse de menţinere la cârmă a satrapului Moscovei, Bashar al Assad, în ciuda faimei sale de criminal în masă, obţinută prin cramponarea liderului de la Damasc de fotoliul prezidenţial. Această cramponare s-a soldat cu jertfirea a sute de mii de vieţi siriene.

Din toate aceste manevre, liderul de la Kremlin speră să extragă şi un al treilea avantaj - un enorm profit de imagine, în rândul forţelor populiste şi ultranaţionaliste, ori de extremă stânga din Europa, care, cot la cot cu uriaşa maşinărie propagandistică rusească, participă la întărirea cultului personalităţii lui Putin, precizează sursa citată.