Ce este ASMR. De ce sunetul unei pensule ce mângâie un microfon poate relaxa un om

Ce este ASMR. De ce sunetul unei pensule ce mângâie un microfon poate relaxa un om ASMR, Sursa foto Facebook

Dacă ați căzut vreodată într-o stare ciudată de relaxare cu videoclipuri ASMR, probabil că vă întrebați cum apare această senzație ciudată. Iată ce știm. O pensulă de machiaj mângâie un microfon. O foarfecă taie ușor ața. O persoană șoptește încet.

O căutare cu „videoclipuri ASMR” scoate la iveală acestea și multe alte sunete atrăgătoare. Catalogul videoclipurilor nu a făcut decât să crească de când fenomenul a luat cu asalt internetul în anii 2010.

Dar ce este, mai exact, ASMR și cum funcționează?

ASMR înseamnă „răspuns senzorial meridian autonom”. ASMR-ul a fost creat în 2010 de Jennifer Allen. Ulterior, a fondat ulterior forumuri online pentru ASMR. Termenul se referă la o senzație spontană sau automată, declanșată de un anumit stimul și care crește până la un punct.

Fenomenul în sine are semnificații diferite pentru diferite persoane, a declarat Giulia Poerio, psiholog la Universitatea Sussex din Regatul Unit. Dar majoritatea cercetătorilor și ascultătorilor sunt de acord că ASMR are două componente majore. Prima este o senzație de furnicături sau „scântei” care începe în cap și apoi se răspândește de-a lungul coloanei vertebrale. Cea de-a doua componenta se referă la un sentiment de euforie și relaxare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este ca și cum ți-ar fi mângâiat părul”, a declarat Poerio. În mod alternativ, senzația seamănă puțin cu frisoanele pe care unii oameni le experimentează atunci când ascultă muzică, a spus ea. Dar, în timp ce frisoanele induse de muzică vă pot face inima să bată mai repede și părul să vă stea pe cap, ASMR tinde să reducă ritmul cardiac al unei persoane și să îi încetinească respirația.

Oamenii experimentează ASMR ca răspuns la factori declanșatori. Ei pot lua o mulțime de forme. „ASMR-tiștii” care șoptesc în microfoane și își bat degetele pe ele sunt deosebit de populari pe YouTube. Dar, în plus față de stimulii auditivi, senzațiile tactile, cum ar fi cineva care vă perie ușor părul, pot declanșa senzația, potrivit lui Poerio.

Ce trebuie să facă oamenii pentru a declanșa ASMR?

Totuși, un videoclip în șoaptă sau o atingere reconfortantă nu sunt suficiente pentru a declanșa senzația de la sine. Oamenii trebuie să se simtă calmi și în siguranță în mediul lor pentru ca senzația să se materializeze, a declarat Craig Richard, fiziolog la Universitatea Shenandoah din Virginia, conform livescience.com.

Creatorii de conținut ASMR realizează uneori acest lucru prin crearea unui sentiment de familiaritate cu publicul lor, a spus Richard. Acesta are, de asemenea, o carte și un podcast despre ASMR. Într-un studiu din 2018, Richard și colegii săi au propus că multe declanșatoare ASMR sunt legate de „comportamentele afiliative”. Mai exact, comportamentele de îngrijire schimbate între persoanele cu legături interpersonale strânse, cum ar fi prietenii, părinții și copiii și partenerii romantici.

„Dacă vă uitați la aproape orice videoclip ASMR important, de top, este cineva care pretinde că te cunoaște foarte bine. Îți păcălește creierul să creadă că o persoană pe care o cunoști și cu care te simți bine îți acordă o atenție personală pozitivă”, a declarat Richard.

Un amestec de neurotransmițători ar putea fi în spatele fenomenului, conform lui Richard. Totuși, cercetătorii încă lucrează pentru a confirma mecanismul exact prin care funcționează ASMR.

ASMR-ul activează anumite părți ale creierului

În studiul din 2018, oamenii de știință au descoperit că anumite regiuni ale creierului devin mai active atunci când oamenii experimentează ASMR. Ei au demonstrat acest lucru cu ajutorul scanărilor RMN funcționale. Ele măsoară indirect activitatea creierului prin observarea fluxului sanguin prin organ.

O parte a creierului denumită cortex prefrontal medial (mPFC) s-a aprins atunci când oamenii au experimentat senzații de relaxare sau furnicături în timp ce vizionau videoclipuri ASMR. MPFC este implicat în numeroase funcții, inclusiv în procesarea și dirijarea comportamentelor sociale, cum ar fi îngrijirea. Acest lucru ar putea explica de ce atingerile blânde și interacțiunile atente sunt declanșatoare comune ale ASMR. Oxitocina este un neurotransmițător și un hormon asociat cu relaxarea și legătura socială. Aceasta se leagă de receptorii din mPFC și ar putea fi astfel implicată în relaxarea pe care o oferă ASMR.

O altă parte a creierului, denumită nucleus accumbens, s-a aprins, de asemenea, atunci când participanții la studiu au simțit furnicături cerebrale. Această regiune a creierului ajută la direcționarea comportamentelor motivate de recompensă și satisfacție. Se activează atunci când oamenii experimentează frisoane induse de muzică. Deși ASMR și frisoanele provocate de muzică nu au aceeași senzație, Richards și coautorii săi au emis o teorie conform căreia acestea ar putea apărea printr-o cale similară.

De ce nu toți pot experimenta senzația?

Nu toată lumea experimentează această senzație. Totuși, oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă de ce.

„Există probabil o bază neuronală, în ceea ce privește modul în care se formează creierul și experiențele din perioada de dezvoltare timpurie”, a declarat Poerio. Unele studii au descoperit că persoanele cu anumite trăsături de personalitate, cum ar fi nevrotismul sau deschiderea către experiențe noi, sunt mai predispuse să experimenteze ASMR decât cei fără aceste trăsături.

Pentru unii, totuși, s-ar putea să nu fi găsit încă declanșatorul potrivit pentru ASMR. „Unii vor spune că le-a luat 100 de videoclipuri ASMR pentru a găsi tipul de declanșator care funcționează pentru ei”, a spus Richard. Pe de altă parte, unii oameni nu experimentează niciodată această senzație vizionând videoclipuri, a observat el. Dar ceva din lumea reală ar putea declanșa senzația.

Revista presei