Iohannis a cheltuit banii de deplasări externe și a primit alții de la Guvern

Iohannis a cheltuit banii de deplasări externe și a primit alții de la Guvern

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență cu privire la rectificarea bugetului, Administrația Prezidențială va primi peste 10 milioane de lei pentru „Autorități publice și acțiuni externe”

Inițial, Administrația Prezidențială a avut un buget de deplasări externe de 4,9 milioane lei, adică peste 1,1 milioane euro, cu circa 10% mai mult decât în 2014, în mandatul lui Traian Băsescu.

Creștere de 35%

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență inițiat de guvernul Ponta, proiect publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, Palatul Cotroceni primește în plus aproape 11 milioane de lei. Din acești bani, suma de 10.328.000 lei ajunge la cheltuieli cu „Autorități publice și acțiuni externe”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bugetul Administrației Prezidențiale, care era inițial de 28.234.000 lei, crește astfel cu aproximativ 35%. Această sumă ar trebui cheltuită în doar cinci luni. În 2014, președintele Băsescu a primit de la bugetul elaborat de guvernul Ponta și aprobat de Parlamentul dominat de USL doar 25,5 milioane lei.

Carmen Iohannis și Mihalache, la Salzburg

Președintele Klaus Iohannis a avut o vastă activitate externă, în primele luni de mandat. El a vizitat Germania, Franța, Spania, Italia (de două ori), Serbia, Croația și Polonia. În plus, președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunile Consiliului European la Bruxelles. În marea majoritate a acestor vizite, șeful statului a fost împreună cu soția sa, Carmen Iohannis. Ultima deplasare externă a fost la Salzburg, unde a fost invitat de către președintele Austriei, Heinz Fischer.

„Festivalul, care se desfășoară în locul nașterii lui Wolfgang Amadeus Mozart, reunește iubitori de muzică, operă și teatru din toate colțurile lumii și reprezintă o tradiție, fiind organizat încă din anul 1920”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului a fost însoțit și de această dată de Carmen Iohannis, și de consilierul prezidențial Dan Mihalache.

Casă, salariu și avion

„Fondul de protocol și reprezentare” al președintelui României a crescut, de la 720.000 lei, în 2014, la 1.120 lei, în mandatul noului președinte. În plus, bugetul prevede un așa numit „Fond al președintelui”, de 170.000 de lei. La capitolul „Mașini, echipamente și mijloace de transport”, cheltuielile au sărit de la 27.000 de lei, în 2014, la 800.000 în 2015. În plus, RA-APPS cheltuie circa 900.000 de euro pentru renovarea vilei președintelui României. Tot în acest an, președintele Klaus Iohannis a beneficiat de o majorare cu 350% a indemnizației, iar guvernul a luat în calcul achiziționarea unei aeronave pentru șeful statului. În iunie 2015, presa a relatat că Mercedes Benz urma să livreze șefului statului o mașină de 120.000 de euro, S-Klasse. Mașina a fost achiziționată de SPP.