Trei sferturi dintre IT-știi talentați pleacă din țară
- Daniela Șerb
- 28 iulie 2015, 00:00
Companiile de IT care activează în România duc lipsă de angajați creativi. În ciuda salariilor foarte mari, absolvenții de top aleg să plece în străinătate
Una din cele mai dinamice și mai profitabile industrii – cea de IT – este în criză de angajați. Asta în ciuda faptului că, în ultimii ani, trendul salarial a fost unul mereu ascendent, iar suma de la care pornește un novice în domeniu este de 1.000 de euro net pe lună, de 2-3 ori mai mare decât media pe economie.
„Să fim serioși, nu e puțin. În ce alt domeniu ți se mai oferă o astfel de sumă?”, întreabă, retoric, Eduard Orășanu, project manager la firma Bitdefender.
Potrivit acestuia, pe piață sunt greu de găsit IT-iști talentați și creativi pentru că 75% dintre cei care termină Automatica la Politehnica bucureșteană aleg să profeseze în străinătate.
Unul dintre absolvenții foarte doriți de firmă pentru a fi angajați este Alexandru Țifrea, 21 de ani, premiat recent cu trofeul Studentul Anului 2015, la concursul Organizației Voluntari pentru Idei și Proiecte. Tânărul, student de 10 în anul al III-lea la Facultatea de Automatică și calculatoare, s-a clasat pe locul I cu o aplicație IT care detectează problemele din traficul auto într-o capitală a lumii, oferind alternative de fluidizare a circulației.
Deși ar fi angajat pe loc, Alexandru spune că nu ia în calcul această variantă. „Vreau să plec la un masterat în Marea Britanie, la Cam bridge, și mai apoi să fac cercetare în IT”, explică el.
Alexandru mai spune că și-ar dori ca după masterat să urmeze un doctorat, dar și dacă s-ar întoarce în România (fapt pe care nu-l exclude) ar prefera mai degrabă să încerce un start-up, decât să muncească la o firmă. „Mi-ar plăcea să fiu independent, liber să fac ce-mi place”, afirmă tânărul.
Care e soluția
În aceste condiții, firmelor de IT nu le rămâne decât să stea la rând la ușa facultăților care produc specialiști în calculatoare. „Îi luăm din anii mici și ni-i creștem singuri. În acest fel cresc șansele ca după absolvire să rămână în companie”, mai spune Eduard Orășanu.
Dacă un debutant în meserie pornește de la un salariu de 1.000 de euro, unul care adună câțiva ani de experiență poate ajunge și la 3.000 de euro pe lună sau mai mult. Dacă ținem cont de raportul între salariu și costul vieții în alte țări, IT-iștii sunt plătiți, la noi, la fel de bine ca afară.
1.000 de absolvenți, anual
Potrivit ultimelor studii în domeniu, angajații în IT&C câștigă cu 9% peste salariații din alte industrii, pe primul loc fiind bancherii și angajații din petrol și gaze și 10% în plus față de salariații altor companii private. În aprilie anul acesta, decanii facultăților cu profil de IT din București afirmau că, în viitor, pe piața forței de muncă din România va fi nevoie de un milion de IT-iști, în condițiile în care facultățile bucureștene produc, anual, 1.000 de absolvenți.