Serial EVZ. Miniștrii de Interne. Radu Stroe, ministrul care a demisionat pentru o gafă
- Georgeta Ghidov ăţ
- 4 iulie 2015, 00:00
Mai mult om politic decât șef al polițiștilor, subalternii spun despre el că a trecut „meteoric” prin biroul de lângă Universitate. Mai grav este că puțini își amintesc de el
Radu Stroe a fost „uns“ în funcția de ministru al Afacerilor Interne pe 6 august 2012. Un ministru fără realizări notabile și care până pe 23 ianuarie 2014, atunci când și-a încheiat, fără voia lui, mandatul, „a pozat” într-un şef extrem de ocupat. Tragedia din Apuseni, din 2014, în care șiau pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, l-a făcut pe Stroe să-și ia adio de la fotoliul de ministru al Internelor, după trei zile de la accident. Şi asta din cauza proastei gestionări a situaţiei şi a multor gafe pe care le-a comis.
Subalternii îl clasează pe Radu Stroe unul dintre cei mai slabi șefi pe care i-a avut Ministerul de Interne, „care a trecut meteoric” și „care a fost bine plasat politic în perioada referendumului”, spun polițiștii cu vechime. Dovadă că preocupările sale de şef al instituţiei erau extrem de slabe este felul în care s-a implicat, foarte timid, în gestionarea crizei iscată în urma accidentului din Apuseni. Nu a recunoscut că a gestionat prost situaţia şi a declarat: „Singurul reproș e că s-a întâmplat în mandatul meu această tragedie”. Mai mult, a ales să-şi ascundă lipsa de reacţie în spatele muncii salvatorilor de pe teren, folosindu-i ca paravan în ultimul său discurs: „Am decis să-mi depun demisia, în semn de onoare, şi pentru apărarea demnităţii pompierilor din cadrul IGSU, care în aceste trei zile au primit nedrepte acuzaţii. Ei sunt eroii care alături de poliţişti şi jandarmi, au salvat şi vor salva în continuare viaţa oamenilor”. Chiar şi unii oameni politici au constatat că afirmaţiile lui Radu Stroe despre accidentul aviatic au fost „un exemplu de comunicare catastrofală”.
Şi tot în calitate de ministru de Interne, Radu Stroe a mai făcut o precizare halucinantă: „Jandarmii, pompierii, nu dețin tehnica localizării și salvării...”.
Realizări timide
Cei care sunt de părere că ministrul Stroe „a adus ceva bun” la Interne susţin că este şeful care a dat un ordin pentru sprijinirea polițiștilor răniți și a familiilor celor decedați. S-a opus vicepremierului Liviu Dragnea în privința descentralizării Poliției. Radu Stroe a susținut că Poliția nu trebuie subordonată autorităților locale și că trebuie să existe în continuare o comandă unică a acestei instituții. Și, mai important, a creat un mecanism util pentru românii din străinătate care își pot preschimba pașaportul sau permisul de conducere, prin intermediul ambasadelor.
FOTO: Lui Radu Stroe i s-a cerut de multe ori să-și dea demisia de la Interne FOTO: EVZ
Dosar de ministru
O dovadă că nu își asuma nicio răspundere este „povestea” cu mandatele de aducere pentru elevii șpăgari de la Liceul Dimitrie Bolintineanu. Polițiștii i-au urcat în autocar pentru a-i duce la audieri, ca în vremurile comuniste. Întrebat de Ponta despre situație, Stroe l-a dezinformat pe premier, spunândui că nu au existat mandate. Apoi, s-a aflat că mandatele au existat, dar nu au fost puse în aplicare. S-a creta astfel, o harababură de nedescris. Stroe a mai asigurat poporul român că inundațiile nu vor lovi România, pentru că ploile s-au oprit în Cehia și că Dunărea este sub control. Ministrul a aflat apoi că Dunărea nu trece prin Cehia, ci prin Slovacia, mai exact prin Bratislava. Radu Stroe(PNL) a fost membru al Partidului Comunist. Este absolvent al Institutului de Marină Civilă, a lucrat pentru NAVROM Constanța, apoi la Ministerul Transporturilor. A fost și secretar general al Guvernului. Între 2000- 2008 a făcut parte din comisia de control a Serviciului de Informații Externe și din Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.