Reuniunea de sâmbătă a miniștrilor de Finanțe este decisivă pentru găsirea unei soluții în problema Greciei, apreciază cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande.
După zece ore de discuții, dintre care două în chestiunea Greciei, cu partenerii din UE reuniți la Bruxelles, Merkel a declarat:
„Am căzut cu toții de acord că trebuie în continuare să mediem între Grecia și instituțiile creditoare și că Eurogrupul (reuniunea miniștrilor de Finanțe) de sâmbătă are o importanță decisivă, deoarece timpul presează.”
La rândul său, Hollande a apreciat:
„Consider că reuniunea de sâmbătă este crucială, pentru că ne aflăm la scadență.”
„Cu toții au susținut ideea că trebuie făcut totulu pentru a se ajunge la o soluție sâmbătă”, a adăugat Merkel, după o serie de discuții miercuri și joi, care s-au soldat cu tot atâtea eșecuri.
Și premierul italian Matteo Renzi crede că „sâmbătă va fi Ziua Z” și s-a arătat „încrezător că se va ajunge la un acord”. Același optimism l-a arătat și președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter.
Angela Merkel a insistat că, deși liderii europeni, inclusiv ea, vor continua să se implice direct în dosarul Greciei, Eurogrupul este instanța finală care trebuie să decidă.
„Nu ne putem implica în discuții tehnice”, a spus ea.
„Șefii de state și de guverne nu pot decât să sublinieze voința politică de a se ajunge la o soluție. iar această voință a fost exprimată astăzi cu claritate.”
Această declarație vine în contradicție cu cererea premierului grec Alexis Tsipras, care și-ar fi dorit ca situația să se rezolve direct la cel mai înalt nivel.
Pe 30 iunie, Grecia are de achitat 1,6 miliarde de euro către FMI, dar nu dispune de acești bani. Ea ar putea să intre în incapacitate de plată dacă creditorii săi nu acceptă să-i elibereze în timp util ultima tranșă, de 7,1 miliarde de euro din programul de ajutor internațional de 240 de miliarde de euro.