Pentru interesele lui Vlasov. Gorghiu și Iordache au ignorat Curtea Constituțională

Pentru interesele lui Vlasov. Gorghiu și Iordache au ignorat Curtea Constituțională

Șefa PNL și deputatul PSD au ignorat o decizie a Curții Constituționale care interzicea, încă din 2009, trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la Camera de Comerț a României

Inițiatorii proiectului de lege prin care Mihai Vlasov urma să pună mâna pe Registrul Comerțului, Alina Gorghiu și Florin Iordache, știau că, încă din 2009, Curtea Constituțională declarase că o astfel de măsură este neconstituțională.

În 10 decembrie 2009, CCR respinsese o inițiativă identică a senatorului PC Dan Voiculescu! Ea a trecut, în 2009, de cele două Camere ale Parlamentului, dar a fost atacată la CCR de un grup de parlamentari PDL, după ce ministerul Justiției și mai multe ONG-uri au protestat. Trebuie amintit că Mihai Vlasov a fost deputat pentru o scurtă perioadă de timp, în 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Florin Iordache

Îndeplinește un serviciu public

Potrivit Curții Constituționale, în 33 de state din Europa, Registrul Comerțului se află în subordinea unui minister de cele mai multe ori în subordinea ministerului Justiției.

FOTO: Mihai Vlasov

„De altfel, având în vedere că Registrul Comerţului îndeplineşte un serviciu public de importanţă deosebită în funcţionarea pieţei interne la nivelul Uniunii Europene, majoritatea statelor membre a stabilit organizarea acestei instituții sub control public, în diferite forme. Astfel, în 33 de state, Registrul Comerțului este organizat în subordinea unui minister şi numai în două state ține de camerele de comerţ, însă acestea fie au statut de instituţie publică în cadrul administraţiei publice locale, fie se află sub controlul unui minister”, se menţionează în hotărârea CCR.

În plus, Curtea a apreciat că „această modificare fundamentală nu poate opera decât în condiţiile respectării principiilor constituţionale şi normelor europene incidente, precum şi a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene, care a condamnat pentru lipsa de transparență o serie de proceduri de atribuire a unor servicii sau lucrări publice de către unele state membre”.

În 2013, deputatul PSD Florin Iordache recunoștea că știe de hotărârea Curții Constituționale. „Ştiu că există o decizie a CCR. Nu ar fi prima dată când o propunere nu trece. Am fost mai mulţi colegi, am făcut acest proiect de lege este o opinie. Dacă nu trece nu e nici un capăt de ţară”, a declarat Iordache.

Legături periculoase

O altă legătură între Alina Gorghiu și Mihai Vlasov este dată de calitatea de arbitru colaborator al liderului PNL la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional.

Președintele Camerei de Comerț este unul dintre supra- arbitrii Curții de Arbitraj, scrie mediafax.ro. Legea de funcționare a Curții de Arbitraj arată că aceasta este în relații de subordonare fată de Camera de Comerț. “Regulamentul de organizare și funcționare a Curții de Arbitraj Comercial Internațional, precum și a colegiului acesteia este aprobat de Colegiul de conducere a Camerei Naționale (Camera de Comerț și Industrie a României – n.r.)”, se arată în legea de funcționare a Curții de Arbitraj. În 2014, Gorghiu a încasat de la Curtea de Arbitraj 28.130 lei, în 2013, 47.900 lei, în 2012, 10.825 lei, iar în 2011 alți 21.457 lei. Și deputatul PSD Florin Iordache a fost arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR, de unde a încasat, în 2011, 145.686 de lei, în 2012 peste 41.000 de lei, iar în 2013 circa 83.000 de lei. În 2014, Iordache nu mai declară o astfel de sursă de venit.

Voiculescu, în conflict de interese

În momentul în care a depus în Parlament inițiativa legislativă favorabilă lui Vlasov, Dan Voiculescu avea inclusiv o relație comercială cu acesta. Potrivit unei declarații de interese depuse de fostul lider al PC în 2012, Trustul Intact închiriase de la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), controlată de Vlasov, pentru 43 de ani (sic!), respectiv până în 2053, peste un hectar de teren pentru „producerea și difuzarea de emisiuni TV”. În plus, Intact folosea clădiri și terenuri închiriate de la Romexpo, o societate comercială controlată de CCIR.